Vurderer du å reise til Kina i år?
Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.
Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.
Hvordan er det med øl og alkohol i Kina?
Kinesisk øl er noe av det beste ølet du kan få tak i, mener mange. Tsing Tao finner du i de større butikkene i Norge – et øl som stammer fra utkanten av Beijing. Her er litt informasjon om kinesisk øl – hvor det kommer fra, hvordan det dyrkes og litt om alkoholpolitikken i Kina akkurat nå for øyeblikket.
Mat og drikke i Kina er utrolig spennende.
Mange bryggerier
Kina er et stort land, og en reise hit gir deg kunnskap om hvor stort landet egentlig er. 1/5 av alle verdens mennesker bor i Kina, noe
som betyr at alle etter hvert trenger arbeid. Og bryggerier for å slukke tørsten til øltørste kinesere er en av jobbene som er svært ettertraktet på landsbygda.
Stolte tradisjoner
Det aller første ølet ble laget av de norske vikingene, hevdes det. Og kineserne var etter sigende ikke langt etter med å utvikle sin egen variant. Øltradisjonen i Kina er lang og bygger på alt annet enn hardfyll og sene kvelder på diskotek – kineserne vet å nyte sitt eget øl.
Det er riktignok en annen type alkohol som stjeler mye av oppmerksomheten i Kina – og
det er Baijiu (白酒 ). En kinesisk spesialitet i form av sterk brennevin som veldig mange kinesere liker å servere til lystige lag. Tradisjonen med Baijiu går mer enn 2000 år tilbake i tid og har vært en sterk go stolt del av kinesisk alkoholtradisjon i mange år.
Hvis du blir tilbudt Baijiu på restaurant eller i andre sammenhenger, så skal du riktignok være veldig forsiktig. I tillegg til en alkoholprosent på mellom 40 og 60, så vil mange nordmenn mene at det er sprit som har en veldig sterk og litt ubehagelig smak.
Dette er faktisk min favoritt-Baijiu:
Den smaker pære og er meget populær blant utlendinger i Kina.
Import og eksport
Vi nevnte i starten av artikkelen at ølet Tsing Tao er å finne i norske butikker. Det er også å finne i mange andre land – som England, Tyskland, Finland og en hel rekke andre europeiske land. Men det er også det
eneste ølet som eksporteres i store kvanta fra Kina. Tsing Tao har en markedsprosent på rundt 80-85 når det kommer til øl som eksporteres utenlands fra Kina.
Heineken, Carlsberg og andre kjente ølmerker finnes i butikker i Kina.
Det er som regel bare å spørre etter det på restaurant, så får du servert det ølet du ønsker. Men disse import-ølene er noe dyrere enn det lokale.
Andre kinesiske ølsorter du helt sikkert kommer til å se i Kina er Snow, Yanjing, Harbin og Laoshan. Innad i Kina er det faktisk Snow som er den mest populære ølsorten og solgte mer enn 10 milliarder liter øl i Kina i 2013 (kilde: FirstWeFeast.com). Til tross for at Tsing Tao er den mest eksporterte ølsorten, så klarer Snow å kapre det hjemlige markedet. Snow er (om mulig) en enda lysere øl enn Tsing Tao, men er lettdrikkelig og god på smak.
Alkoholpolitikk og priser
Om du tar deg en reise til Shanghai eller Beijing, så vil du raskt se at det er ulikt europeiske byer. Det er ikke noe utpreget natteliv som holder på i de sene morgentimer med mindre du selv oppsøker det. Men det du kan finne er puber fylt med kinesere som nyter èn eller to øl på vei hjem fra jobb. Den liberale alkoholpolitikken og den kinesiske kulturen gjør at det er veldig få dødsfall knyttet til alkoholproblemer i Kina.
Prisene på kinesisk øl er svært lave. Du får en halvliter lokal øl til 3-4 kroner i butikk, og import-øl til det dobbelte. På restaurant kan fort prisene være doblet fra dette igjen, men det er fortsatt veldig billig.