Vurderer du å reise til Kina i år?
Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.
Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.
For mange nordmenn står det mellom Kina og Japan når man skal reise til «det fjerne østen». Thailand, Filippinene, Vietnam og Malaysia blir veldig ofte forbundet med typiske «badeferier». Kina og Japan er definitivt Asias mest populære feriedestinasjoner når man skal oppleve spennende, eksotisk kultur og få inn noen nye impulser.
Men hvilket av landene bør man reise til? Og hva er fordelene/ulempene ved å reise til Kina kontra Japan – og vica versa?
Først som sist kan jeg bare nevne at jeg har bodd i Kina i nærmere fem år, og at jeg har reist til Japan kun èn gang. Dog føler jeg at jeg er ganske kvalifisert til å veie disse landene opp mot hverandre fra et norsk turistperspektiv.
Visum
Trenger nordmenn visum når de reiser til Japan? Nei, det gjør vi ikke.
Når vi ankommer får vi et stempel i passet som sier at vi har lov til å oppholde oss i Japan i mindre enn 90 dager. Det finnes heller ingen lov som sier at passet skal være gyldig i en viss periode for at man får lov til å reise dit. Enkelt og behagelig system.
Kinas visumsystem er en helt annen historie. Visumprosessen består av en haug med papirer som skal fylles ut, et hotellopphold som må bookes i forveien, et intervju på den kinesiske ambassaden i Oslo…og så videre, og så videre. Hvis du ønsker informasjon om hvordan du skaffer visum til Kina, så har jeg skrevet en artikkel om det her.
Bare vær klar over at det er en del jobb før man får lov å reise inn til Kina. Dette gjelder dog ikke hvis man ønsker å feriere i Taiwan, Hong Kong og/eller Macao.
Kina: Terningkast 2.
Japan: Terningkast 6.
Kostnadsnivå (flybilletter, levekostnader og hotellpriser)
Kina er generelt billigere enn Japan.
Til folk som aldri har vært i Kina pleier jeg å si at «du velger helt selv hvor mye penger du vil bruke». Og det er faktisk sant. Hvis du har et ønske om å sitte langs The Bund i Shanghai og nyte et bedre kveldsmåltid med champagne og reker mens du skuler ut over de enorme skyskraperne på andre siden av elven, så koster det skjorta. Men hvis du tar til takke med et godt måltid på en hot pot-restaurant i nærheten av hotellet ditt, så kommer regningen på godt under 100 norske kroner per person – også hvis du inkluderer øl/cola/mineralvann.
I Japan er kostnadsnivået på mat, drikke og severdigheter cirka 30-40 høyere % enn i Kina. Dette reflekterer også hvor mye høyere Japans BNP per innbygger ligger enn kinesernes.
Koster det mest å fly til Japan eller Kina?
Fra Norge er prisene ganske like. Jeg sammenlignet flyprisene til Osaka og Tokyo med de til Beijing og Shanghai over en periode på to uker, og så at det var mer eller mindre tusen kroner dyrere å fly tur-retur Oslo-Japan enn det var å fly Oslo-Kina.
Flyprisene varierer naturligvis av ulike faktorer, men generelt koster det litt mer å fly til Japan enn til Kina.
Her har jeg laget en guide til deg som ønsker å finne de billigste flybillettene til Asia. Den nærmest garanterer deg å finne de billigste billettene blant alle flyselskapene som flyr til både Japan og Kina.
Hvor er hotellene billigst/dyrest?
Hvis man skal bo i japanske storbyer, så koster det veldig mye. Kina har kun èn by med ekstreme hotellpriser, og det er Beijing. I Shanghai, Guangzhou, Shenzhen og Xian kan man finne rimelige alternativer til tross for at man ønsker å bo i sentrum.
Til tross for at det finnes billigere land å feriere i enn Kina, så blir du nok ikke akkurat sjokkert over prissnivået som nordmann. Det blir vi egentlig ikke uansett hvor i verden vi reisre.
Kina: Terningkast 5.
Japan: Terningkast 3.
Språklige utfordringer som utenlandsk turist
Èn av grunnene til at jeg noen ganger sier at uerfarne reisende bør være forsiktig med å dra til Kina er på grunn av språket. Det vil si: mandarin i seg selv er jo egentlig ikke noe problem. Men det at kineserne i liten grad kjenner til engelsk kan være et ganske stort problem for turister.Engelsk er rett og slett ikke særlig utbredt i Kina.
Man klarer seg helt fint i de fleste situasjoner, men det kan by på både utfordringer og frustrasjon. Dette er èn av de få tingene jeg vil si er litt negativt med Kina som turistland.
Japan på sin side er ikke GODE (slik jeg vil si at de skandinaviske landene + Nederland er), men de er betydelig bedre. Her hadde jeg faktisk ikke noen problemer med å snakke litt engelsk med taxisjåførene og folk som jobbet i butikker. Man bør riktignok fortsatt ha med seg en liten reiselommebok når man reiser rundt i Japan, men sannsynligheten for å ende opp i pinlige «lost in translation»-situasjoner er definitivt mindre i Japan kontra Kina.
Kina: Terningkast 2.
Japan: Terningkast 4.
Jordskjelv og andre naturkatastrofer
Den eneste store «faren» ved å dra til Japan er å bli utsatt for en eller annen naturkatastrofe. Dette inntrykket underbygges også av den norske regjeringens offisielle nettside. Her skriver de at «Reisende bør være på vakt og ta fornuftige forholdsregler. Japan er spesielt utsatt for naturkatastrofer, og japanske myndigheter oppretteholder fortsatt evakueringssoner etter atomkatastrofen i Fukushima i 2011.»
Kina ligger inne på fastlandet, og det er kun i de sydlige delene av landet man opplever orkaner, tyfoner og andre naturfenomener som kan hemme ferieopplevelsen og/eller sette deg i fare.
Du skal nok ikke la faren for å bli utsatt for en slik katastrofe velge hvor du skal legge ferien din, men det kan være greit å ha i bakhodet hvis du velger Japan.
Kina terningkast: Ikke betydelig.
Japan terningskast: Ikke betydelig.
Kulturelle attraksjoner
Den forbudte by, den kinesiske mur, skyskraperne som stiger opp bak «Den Gule Flod» i Lujiazui-distriktet i Shanghai, Maos maosoleum på Den Himmelske Freds Plass, Sommerpalasset i Beijing….jeg sliter med å se at det finnes noe land i verden som har like gode og tradisjonelle kulturelle attraksjoner som Kina. Landets turisme er i stor grad bygget på å tiltrekke folk til noen av verdens mest kjente historiske monumenter.
Japan har også en del å by på av rene turistseverdigheter, men ikke i nærheten av like store og kjente kulturopplevelser. De aller fleste norske turister søker seg til steder som «Mount Fuji», «Disneyland i Tokyo» og «Kiyomizu-tempelet». Som turist skal jeg innrømme at dette var fine steder å oppleve, men man får ikke helt den samme følelsen som å besøke de mektige turistattraksjonene i Kina.
Symbolikken og historiene er rett og slett ikke like sterke.
Kina: Terningkast 6. Soleklar seier.
Japan: Terningkast 3.
Mat og drikke
«Foodies» bør velge Japan over Kina. Hvis du kun er ute etter å nyte god mat, så finnes det ikke noe bedre reisemål enn Tokyo. CNN er kjent for sine autentiske reiseartikler, og kåret for noen år siden Tokyo til den nest beste byen i verden «for street-food lovers».
Her er det dog vanskelig å sammenligne Kina og Japan. Kina har helt klart lange og stolte mattradisjoner. Dog vil jeg si at kvaliteten på råvarene i Kina ikke holder særlig god stand. Man finner ikke samme kvaliteten på kjøttet, fisken og grønnsakene i Shanghai som man gjør i Tokyo eller Osaka. Så enkelt er det bare.
Til tross for at Kina har utrolig mye god (og ikke minst spennende) mat å by på, så vil jeg si at Japan definitivt går seirende ut av «mat og drikke»-kategorien. Og har du forresten smakt varm sake?
Kina: Terningkast 4.
Japan: Terningkast 6.
Øvrig kriminalitet og sikkerhet
Det er to artikler du bør lese for å danne deg et fullstendig bilde av Kinas kriminalitet:
#Artikkel 1: «Hvordan unngå å bli lurt når man reiser til Kina»
#Artikkel 2: «Er det trygt å dra en tur til Kina?»
Generelt kan jeg si at jeg aldri følte meg usikker i verken Japan eller Kina. Dog vet jeg med sikkerhet at det er et noe mer utrygt gatebilde i Japan enn i Kina, og det er mange historier på nett om turister som både har blitt ranet og/eller frastjålet eiendeler i de større japanske byene.
Kina: Terningkast 5.
Japan: Terningkast 3.
Vennlighet overfor utenlandske turister
Ønsker du oppmerksomhet? Har du et varmt ønske om å bli godt tatt i mot av lokalbefolkningen?
Reis til Kina!
Til tross for at det finnes en ekstremt liten del av befolkningen som lever av å svindle utenlandske turister, så vil de aller fleste kineserne bli veldig glade for å se utenlandske turister i landet sitt. Ikke bare smiler de og er glade, men de vil også veldig ofte spørre om å få ta bilde med deg.
I Japan følte jeg ikke den samme vennligheten. Nå skal jeg ikke si at mine inntrykk er gjeldende for alle som besøker Japan, men jeg følte at det kanskje ikke var alle som var like glade for vestlige turister.
Kina: Terningkast 5.
Japan: Terningkast 3.
Konklusjon
Du er på en nettside kalt «Reise til kina» – og da er det klart at en slik artikkel ikke klarer å holde seg objektiv! 🙂
Først kan vi samle opp poengsummen:
Japans totale poengsum: 22
Kinas totale poengsum: 29
Men seriøst: Kina er generelt sett et bedre reisemål enn Japan. Kombinasjonen av en eldgammel og stolt kultur, flotte severdigheter, eksotiske reisemål, et enormt tilbud av store byer å besøke samt et lavt kostnadsnivå gjør at jeg 30 av 31 dager i måneden ville valgt Kina over Japan.
Tusen takk for en god og balansert artikkel. Jeg er nå i Vietnam, men tenkte meg en tur innom Kina eller Japan på vei opp igjen til Norge. Akkurat det med visumet gjør at jeg nå blir tvunget til å velge Japan, men ellers hadde jeg hatt mye mer lyst til å velge Kina… Taiwan er kanskje en mellomvei? Ser også at Taiwan ikke ligger alt for langt unna Vietnam faktisk
Taiwan er vel en miks mellom kinesisk og japansk kultur. Har selv vært i Taipei hele tre ganger, og synes at det er en herlig by.
Dog skal du ikke regne med å bruke alt for mange dager i Taipei….to dager holder i massevis. 🙂
Er rimelig enig i mye av det du skriver her.
Har reist en del i Asia selv, så vil bare legge til et par ting:
– Japan er for de som er glad i teknologi og innovasjon.
– Mount Fiji er ikke «bare et stort fjell». Det er faktisk en av de beste naturopplevelsene jeg noensinne har hatt. Og det sier selvfølgelig mye når man kommer fra Norge.
– Begge landene har sikkert 99 % (eller mer) lokale. Med andre ord: det bor ikke så mange utlendinger i verken Kina eller Japan. Dog er kunnskapsnivået og den generelle utdanningen mer utbredt i Japan, så de rynker ikke så mye på nesen av utlendinger som det man gjør i Kina.
Begge deler er helt fantastiske, men jeg mener selv at Japan kanskje er et hestehode foran Kina for norske turister.
Hei, og takk for kommentar. 🙂
Enig i mye av det du skriver. Dog vil jeg også nevne at både Shanghai og Shenzhen blir ansett som «teknologi-sentrum» i Kina.
Det foregår mye spennende i Shenzhen hva angår teknologisk utvikling.