Vurderer du å reise til Kina i år?
Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.
Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.
Dyreliv og naturressurser i Kina
Som mange andre land sliter Kina med å opprettholde de naturressursene som de har holdt på i mange tusener av år. Overbefolkning, økt industrialisering og illegal jakting fører til at dyrelivet i Kina på mange måter er i en nedgående fase. Til tross for at regjeringen har fredet sine velkjente reptiler (skilpadder blant annet) og den velkjente pandaen er det fortsatt en drastisk nedgang i antall arter. Tiltak har blitt satt til verks, som tidligere nevnt, for å få slutt på nedgangen, men det ser dessverre ikke ut som om tiltakene hjelper stort.
Her er noen høydepunkter i Kinas dyreliv:
Pandabjørnen – en snill slemming
Som de aller fleste dyreelskende mennesker har du kanskje fått med deg det snille utseende og den varme personligheten til den kinesiske pandabjørnen mens du så på Animal Planet? Den sorte bjørnen med de velkjente hvite ringene rundt øynene har blitt en «hit» i kinesiske turistbrosjyrer. Men bak det snille utseendet skjuler deg seg en litt mer aggressiv skapning.
For pandabjørnen er faktisk bevist som den mest aggressive av alle bjørnearter i hele verden. I tillegg til å være ekstremt redd for mennesker har den et beskyttelsesinnstinkt som få dyr kan matche. Pandabjørnen lever i de kinesiske skoger hele livet sitt, med unntak av når den skal parre seg. Kjedelig og ensomt liv, men det er en art som absolutt bør få leve og bo i Kina ettersom den beriker dyrelivet på en utrolig fin måte.
Pandabjørnen brukt i film og politikk
Mange av Kinas mest kjente kulturelle objekter (filmer, bøker, etc.) omhandler nettopp pandabjørnen. Den har vokst seg frem som et symbol på Kinas velferd – og de er ikke blyge med å gi bort en og annen pandabjørn i gave til politiske venner. Fenomenet har internasjonalt fått tilnavnet «Panda diplomacy» og blir anerkjent som en av de mest minneverdige gavene man kan få av et annet lands regjering.
Du husker kanskje «Kung Fu Panda«? Kinesiske investorer har de siste årene gjort kraftige investeringer i Hollywood de seneste årene, og et av resultatene er trilogien Kung Fu Panda som har vært en gigantisk kassasuksess både i Kina og internsjonalt.
Lyst til å se panda i Kina?
Mange drømmer om å se pandabjørnen i sitt naturlige habitat, noe som dessverre er ganske vanskelig. Pandabjørnene holder seg som regel for seg selv hele livet og det er helt umulig å forutse hvor de beveger seg.
Svært få mennesker klarer å se pandaen i naturen. Allikevel har kineserne de siste årene blitt utrolig gode til å lage «pandaparker» – som kobminerer pandaturisme og ivaretakelse av arten på en unik måte. Chengdu, en storby i den velkjente Sichuan-provinsen (四川), har en gigantisk park som vi besøkte. Du kan lese mer om vårt besøk til Chengdu her.
Snøleoparden – en vinner i dyreparkene
Ikke la tittelen lure deg. Det finnes faktisk snøleoparder i Kina, men de vandrer ikke akkurat rundt i gatene i Beijing. Som så mange andre eksotiske dyr er snøleoparden godt bortgjemt i de enorme fjellene i Nord-Kina. Til tross for at den er utrydningstruet av illegal jakting, så blir det satt opp flere og flere dyrereservater som tar vare på denne sjeldenheten.
Som du kanskje har skjønt, så er det en del dyrearter som bør tas vare på av kineserne. Med et land som innehar 1,3 millarder mennesker finnes det naturlig nok de som ønsker å drive profitt på å ødelegge det naturen kan by på. Men forhåpentligvis blir det satt et økt fokus på dette i fremtiden, og vi håper at dyreriket i Kina kan bevares akkurat slik det er nå i en lang stund fremover.
Uansett håper vi at også den kommende generasjonen vil klare å få et innblikk i hva Kina har å tilby av naturressurser, og at dyrene i Kina lever under gode vilkår også de neste årene.