Kanskje den mest betryggende faktum om turist i Folkerepublikken Kina er den bemerkelsesverdige lave kriminaliteten. Etter å ha bodd i Kina i mer enn fem år, så kan jeg med hånden på hjertet si at jeg aldri noensinne har følt meg utrygg i Kina. Det finnes ingen voldelig kultur overhodet. Selv de mørkeste bakgatene i de seneste natterstimer er fullstendig trygge å oppholde seg i.

La oss se litt på kriminalitetsstatistikken i Kina.

Kriminalitetsstatistikk i Kina og USA

Jeg kunne selvfølgelig dratt inn norske tall her, men jeg mener at USA er et bedre land å sammenligne med. Her er noen skjermbilder som jeg fant på Statista.com. De viser antall dokumenterte kriminelle gjerninger i 2017 – fordelt på hva slags type kriminalitet som har blitt utført:

Kriminalitet i Kina. Foto: Statista.com

Og så kan vi sammenligne det med tall fra USA:

Kriminalitet i USA, fordelt på type kriminalitet. Foto: Statista.com

Det er flere ting å merke seg her. Akkurat ANTALL forbrytelser er noe jeg vil ta med en klype salt. Tro meg: det finnes store mørketall i Kina, og jeg tviler på at alt blir dokumentert.

Ikke voldelig, men pass på lommeboka…

Som turist i Kina er det riktignok to ting som er verdt å merke seg:

1) Det er veldig få som blir utsatt for drap, voldtekt og andre grove forbrytelser som går på kroppsskade.
2) De to største kriminalitetstypene i Kina er «theft» (tyveri) og «fraud» (svindel).

Først kan jeg si at dette er helt i tråd med hva jeg har opplevd og hørt i Kina. Har hatt mange kamerater som har fått lommeboken sin stjålet på subway/buss/i større folkemengder, men aldri noen som har blitt ranet med våpen. Det samme inntrykket fikk jeg da jeg snakket med noen kinesiske kolleger. Jeg fortalte dem følgende historier:

1. Jeg hadde blitt svindlet av en taxisjåfør i Beijing. Han ga meg tilbake falske sedler i vekslepenger.

Kinesiske kollegers reaksjon: «Du er dum som ikke sjekket vekslepengene bedre!»

2. En brasiliansk kollega av oss hadde blitt ranet med kniv i Rio de Janeiro.

Kinesiske kollegers reaksjon: «Oooh! No, VERY BAD! VERY BAD!!!«.

Dette sier faktisk mye om mentaliteten de har til kriminalitet. Hvis man blir svindlet, så har rett og slett den andre personen vært smartere enn deg. Men hvis man ved makt utøver vold eller raner deg, så er det VELDIG langt over grensen.

101: Hvordan beskytte seg mot svindel i Kina

Hvis du ønsker å vite hvordan du best kan beskytte deg mot svindel i Kina, så anbefaler jeg virkelig denne artikkelen. Den burde være obligatorisk pensum for alle turister som vurderer å reise til Kina.

Hvordan er våpenlovene i Kina?

Ingen privatpersoner har noen form for skytevåpen i Kina.

Jeg har èn gang vært på en skytterklubb i Shanghai hvor folk kan komme og teste skytevåpen. Dog er dette den eneste gangen jeg har sett noen pistoler/geværer i Kina som ikke er eid av statsansatte (politi, grensekontroll, etc.).

Nedgang i kriminalitet

Departementet for offentlig sikkerhet (MPS), myndighet for innenlandske kriminelle fremgangsmåter, annonserte tidligere i år en 15 prosent nedgang i voldelig kriminalitet. Kina er et land med en utrolig god justispolitikk.

Store byer som Beijing og Shanghai, som årlig tiltrekker seg millioner av utenlandske besøkende på forretningsreise eller ferie, har et politinettverk som fikser offentlig orden og gjør dette til relativt trygge byer hvor man kan oppleve trygghet.

Men alt er ikke nødvendigvis stille på hjemmebane. I en ukarakteristisk uformelle offentlige opptak, har MPS rapportert en pandemi av ulovlig narkotikahandel i Kina ledet av et økende antall utenlandske kriminelle syndikater, angivelig fra den afrikanske regimer i Nigeria og Liberia.

Men ut over det er det trygt å dra en tur til Kina.




3 KOMMENTARER

  1. Man føler seg aldri utrygg ved å bo i Kina. Man kan reke gatelangs pære full klokken 5 på natten og fortsatt ikke møte på noen kriminelle som vil rane deg. Egentlig ganske utrolig at man kan være så trygg i et land med så mange mennesker, men det har vel kanskje noe med at kineserne, pent sagt, har fokusert på å hindre kriminalitet gjennom diverse sikkerhetstiltak, som for eksempel ekstrem overvåkning.

    • Hei «Overvåket nordmann»,

      jeg har helt samme tanker om dette som deg. Man kan gå utendørs til en hver tid i et hvert strøk i Kina og fortsatt føle seg trygg.

  2. Har aldri følt meg utrygg hverken i Kina eller Japan. Da er det værre i Oslo. Det eneste forsøk på «robbing» har vert fra useriøse taxier som ikke ville slå på taxameteret. Det ble slutt på når jeg fotograferte ID-kortet hans. Han ville vel h a dobbel pris.
    De eneste jeg har sett med våpen er pengetransport til og fra banker.

    Hadde F-visa for et år av gangen. Måtte ut hver 180 dag. Reiste over til Incheon (Seoul) på kvelden, lå over på flyplasshotellet og reiste til bake neste morgen. Han i passkontrollen diskuterte med naboluka om hvor kort tid jeg hadde vært ute. Han var nok ikke klar over at jeg skjønte hva de snakka om. Den første tiden (i gamle dager) måtte en betale en «fee» på flyplassen for å få reise ut. Tror det var 5 eller10 RMB. Under fredspris-perioden var F-visa 1 måned. Jeg skrev invitasjonen slik at jeg skulle være en tid i Qingdao, så en tur til HK for så tilbake til Qingdao. Det ble 80 dager.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.