Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Etter å ha bodd i Kina i flerfoldige år har jeg hatt mange bekjente som har barn som har lært seg kinesisk. Her deler jeg noen erfaringer som jeg tror vil være nyttige hvis man ønsker at sitt norske barn skal lære seg kinesisk.

For det første: hvilken kinesisk skal barnet lære?

Mandarin er det offisielle språket i Kina og Taiwan og blir av kineserne omtalt som moderspråket (pu tong hua). Kantonesisk er ikke så ofte brukt blant de kineserne som bor nord for Guangzhou, men  er absolutt et alternativ dersom man ønsker å kommunisere med de knapt 300 millionene som snakker språket.

Mandarin er både mer praktisk i lære i tillegg til at det snakkes av rundt 1 milliard mennesker bare i Kina. Man kommer også langt med vanlig kinesisk mandarin i de sydlige byene til tross for at kantonesisk er hovedspråket.




Lære kinesisk hjemme

En flott måte å starte barna i å lære kinesisk språk er gjennom ”Lær kinesisk”-DVD-er samt videoer og lyd-CD-er. Disse DVDene er spesielt designet for å optimalt utsette barnet til tonene av kinesisk kombinert med morsomme ting å se på. Læringstempoet i slike DVDer er nøye programmert for å hjelpe barnet til å huske ord og uttrykk.

Kinesiske tegn er uforstående for oss nordmenn. Foto: mzacha

Hvis en av foreldrene snakker kinesisk kan man sette en ordning på at en forelder vil snakke med barna på kinesisk og den andre vil snakke med han eller hun på norsk. Barn har en utrolig evne til å holde tritt med begge foreldrenes språk. Og husk; det er når man er ung at man tar til seg språkkunnskaper på den best mulige måten.

Slik kan du ”bake” kinesisk inn i hverdagen til barnet ditt

– Kinesiske privatlærere er tilgjengelig for å lære barn og til og med hele familien å snakke kinesisk. Sjekk på nettet eller i avisannonser for ledige veiledere. Jeg vet blant annet at det finnes mange muligheter om du bor i større byer som Bergen og Oslo – her har jeg selv sett at det finnes kinesiskkurs samt ”en-til-en”-undervisning med både barn og voksne.

– Et annet alternativ er å ansette kinesisk-talende barnevakter. Lokale universiteter har ofte studenter som er halvt kinesisk eller ektefeller til kinesere. Dette kan være et alternativ du kan prøve.

– Andre familier får au pairer fra Kina. Om du uansett skal ha en au pair, men ikke har bestemt deg for nasjonalitet enda, så er det vel ikke mer perfekt enn å kombinere det med en som kan bedrive litt språkopplæring.

– Noen familier ansette kinesiske barnepiker for å sikre seg at barna vokser opp med å høre de innfødte kinesiske toner.




Sommerferie – sende barnet til Kina

Kinesiske sommerleirer utsetter barnet for full innlevelse av det kinesiske språket. Sommerleirer kan være en weekendtur i USA, et fullt kostskole-opphold, eller reiser for å leve i flere uker til Kina eller Taiwan.

Det kan kanskje virke litt dramatisk å sende barnet sitt til Kina for å lære seg kinesisk i en sommer (spesielt om man ikke vet om det kommer til å trives), så dette anbefales vel først i det barnet har blitt tenåring.

Videoer og YouTube

Videoer lære gjennom engasjerende bilder, sanger og repeterende ordforråd. Seerne vil også bli utsatt for hvordan forskjellige steder og personer ser ut. Det finnes også en hel masse gode YouTube-videoer som illustrerer både simple samtaler og også en hel andre hverdagslige situasjoner.

Men basert på at disse som regel er oversatt til engelsk og ikke til norsk, så vil jeg rett og slett si at det passer bedre for litt eldre barn og voksne.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.