Vanlige turistattraksjoner er både gode og spennende i Kina. De har blitt utformet for å gi turister verdi i form av kulturell forståelse eller storslått natur – og det finnes mange slike steder over hele Kina. Men det er dessverre også en del turistfeller som er forkledd som turistattraksjoner. Og for norske turister uten særlig bred Kina-erfaring, så er det fort gjort å blande de to kategoriene. Det kan koste deg dyrt.

Turistfeller som selger suvenirer

the-great-wall-1711925_960_720
Suvenirbutikker finner du overalt i Kina, men det er spesielt de som er en del av såkalte ”gruppereiser” som er de mest irriterende. Man blir ofte ført inn på slike steder når man velger å følge med en guide til den kinesiske mur eller sommerpalasset i Beijing. Typiske varer disse butikkene selger er kinesisk te, perlesmykker, jade, kinesiske malerier og kalligrafi.

Det er selvfølgelig vel og bra hvis du er interessert i disse tingene, men ofte er disse stedene overprisede og innehar produkter av svært lav kvalitet. Det er en grunn til at det kun er turister og ingen lokale som handler i disse butikkene.

Nå har jeg bodd i Kina en stund og opparbeidet meg mange gode kinesiske bekjentskaper som jeg alltid bruker dersom jeg ønsker å kjøpe noe ”ekte kinesisk”. Du vil bli overrasket over hvor mange penger man kan spare på nettopp det.

Landhandlere på turistattraksjoner

Det finnes også en del butikker på selve turistattraksjonene som prøver å flå penger ut av turister. Jeg husker at det var en dame som skulle ha meg til å betale 20 kroner for én banan (!) da jeg besøkte den kinesiske mur i 2014. Heldigvis hadde jeg vært i Kina før og fortalte denne damen pent at det godt kostet under 10 kroner for en banan i Kina. Hun sa seg fornøyd med 5 kroner.

Det vil ofte være forskjellig oppfatning om hva som er ”fair” pris. Men at enkelte skor seg godt på at det er mange turister på et område er noe man ser nesten overalt i verden – også i Norge.

Folk som vil ”hjelpe” deg til en bedre ferie i Kina (turistbyråer etc.)

Dette inkluderer folk som på halv-godt engelsk har plassert seg på flyplasser, jernbanestasjoner og busstasjoner i håp om å hanke inn noen turister til sine overprisede servicer. Hver gang man landet på Pudong Airport i Shanghai, så står det folk og roper ”taxi! Taxi!” med en gang man kommer ut i ankomsthallen.

Kort fortalt: dette er folk du bør holde deg langt unna. Du bør ha planlagt turen til hotellet før du ankommer flyplassen og unngå at noen andre skal fortelle deg hva du skal gjøre.

Falske penger

yuan-82936_960_720
Se opp for falske penger. 100 Yuan-sedler som du får fra en bank eller minibank vil ikke være falske, så du kan være hundre prosent sikker på at noe galt har skjedd dersom noen forteller deg at pengene dine er falske hvis du nettopp har tatt dem ut fra banken.

Å gi falske penger i bytte for utenlandsk valuta har vært en svindel som har vært ganske populær på flyplasser, busstasjoner og enkelte turistattraksjoner. Myndighetene har heldigvis klart å strupe denne businessen og nå har jeg ikke sett denne type svindel på årevis. Hvis du skal veksle valuta, så anbefaler jeg at du gjør det i en stor bank (Bank of China er alltid et godt valg) eller på et anerkjent hotell.

”Tehus-svindelen”

luisenpark-1247913_960_720
Denne svindelen går ut på at en vennlig fremmed dame oppsøker vestlige menn og ber om å gå et sted for å bli bedre kjent. Hun tar deg deretter med til et tehus i nærheten hvor du etter endt måltid sitter igjen med en stor regning. Etter at du har betalt, så vil damen stikke av og etter hvert få en betaling fra tehuset ”under bordet”.

Med andre ord blir du den store taperen. Og slike smeller kan faktisk koste deg opp mot et par tusen kroner i og med at tehuset på falskt grunnlag reklamerer med at de har ”luksuriøs te”.

PS! Historie fra virkeligheten! En kamerat av meg gikk på denne smellen i Shanghai da han gikk nedover Nanjing West Road (en av de mest populære handlegatene i byen) og ble lokket inn til et «godt» tilbud. Han endte riktignok kun opp med å betale det som skal tilsvare 500 norske kroner, men til gjengjeld var det bare for tre kopper med vanlig kinesisk te…



Taxi

Bruk ekte drosjer med ekte taksameter. Få en kvittering før du forlater taxien i tilfelle du ved et uhell la igjen noe i drosjen.

Massasjer

Mange massasjeinstitutter opererer med litt ”alternative” priser for turister. De pleier å oppgi en pris før du går inn og får massasjen, men på grunn av ”noen misforståelser”, så blir ofte denne prisen doblet når massasjen er ferdiggjort. Pass på at du er 100 % klar på hva massasjen kommer til å koste før du går inn på rommet.

De fleste massasjeklinikker i Kina er drevet av ærlige mennesker, men de som man finner rundt turistområdene (Sanlitun i Beijing og People´s Square i Shanghai for eksempel) er ofte av den litt ”shady” sorten. Hvis du er usikker, så anbefaler jeg at du spør hotellet om de har noen anbefalinger.

Konklusjon

Etter å ha dekket alle disse risikoene, bør det bemerkes at de fleste kinesere er ærlige og hjelpsomme. Storstilt kriminalitet er det mindre av i Kina enn i Europa på grunn av høye strafferammer og god statlig kontroll. Og det er også verdt å påpeke at de fleste turister aldri ender opp i noen problemer hvis de tar enkle forhåndsregler.




LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.