Vurderer du å reise til Kina i år?
Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.
Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.
Restaurantbesøk i Kina – hvordan te seg?
Vi har fått inn ganske mange spørsmål på dette med restaurantbesøk i Kina og hvordan man skal oppføre seg når man er «over der». En del av skikken vil du nok kjenne igjen fra Kinarestauranter her hjemme i Norge, men det praktiseres normalt ikke like strengt på Oslo Wok House (fiktiv kinarestaurant) som det gjør i det sentrale Beijing…
Den største forskjellen på det kinesiske og det norske middagsbordet er at man får spisepinner i stedet for kniv og gaffel , men det er nok noe man klarer å vende seg til i løpet av de første dagene i Beijing . Dessuten, i anstendig restaurant som er tilrettelagt for turisme , kan du alltid be om kniv og gaffel hvis du ikke finner spisepinnene nyttige nok.
Riktignok er den største forskjellen at i Norge har du din egen tallerken med mat som du konsentrerer deg om, mens i Kina er rettene plassert på bordet slik at alle skal få smake på alt. Hvis du blir bedt på en formell middag og spesielt hvis verten tror du er i landet for første gang , vil han eller hun gjøre det beste for å gi deg en smak av mange forskjellige typer retter .
Forrett – fisk/kjøtt – suppe – ris!
Måltidet begynner vanligvis med et sett av minst fire kalde retter, for deretter å bli etterfulgt av hovedretter som varmt kjøtt og grønnsaksretter. Som regel vil en suppe bli servert etter kjøttet (med unntak av i det sørlige Kina – på såkalte Guandong-restuanrater), og til slutt avslutter kineserne ofte med ris. Dette gjør de for å ha den viktigste næringskilden til slutt, noe som kan virke veldig spesielt på mange turister…et hett tips er å spørre restauranten om du kan få ris med maten slik du er vant til her hjemme!
En av de tingene som overrasker flest nordmenn på reise til Kina er at verten noen ganger plasserer maten på tallerken din. Dette blir gjort som en høflighetsgest og er et tegn på vennskap og høflighet. Det er alltid høflig å spise opp maten for å vise at du setter pris på vertskapet, men det er selvfølgelig lov å la noe ligge igjen på tallerken dersom du ikke liker det…
«Fuwuyuan!»
Den kanskje største kulturelle forskjellen mellom en norsk og kinesisk restaurant er hvordan man snakker til tjenerne og de øvrige ansatte. Tro meg – i Kina er det IKKE forbudt å rope over halve restauranten for å få tjenerens («Fuwuyuans») oppmerksomhet. Første dagen vi ankom Beijing var vi alt for høflige og kunnskapsløse, noe som gjorde at vi endte opp med å sitte og vente på å få blikkontakt med noen av servitørene i tjue minutter. Og da de først ankom bordet vårt forsto de ikke et ord engelsk. Det ble en lang kveld.
Folk i Kina har en tendens til å over-bestille mat da de vil synes det er flaut hvis all maten er fortært. Sånn er det spesielt hvis du er ute og spiser med noen kinesiske venner eller businesspartnere. «Det skal alltid være mat nok på bordet» er mentaliteten. Når du har fått nok er du egentlig bare nødt til å si fra. Ellers kommer du til å overspise hver eneste dag!