Hvordan gjøre Kina-ferien økonomisk
Flere og flere oppdager Kina som turistland. I 2012 var det 69 millioner turister som besøkte landet – et tall som forventes å stige de kommende årene. I 2018 ble det rapportert at det kom rundt 114 millioner turister til Kina, noe som ble sett på som et rekordår for kinesisk turistnæring.
Det at nordmenn tar turen til Kina for å oppleve en ny kultur, ha mulighet til å kjøpe eksotiske varer til hyggelige priser og se unike turistattraksjoner.
For det er faktisk en hel del å se på i Kina og det er absolutt muligheter for å gjøre det til en hyggelig pris.
Her er fire ting du kan gjøre for å spare penger på Kina-ferien uten at det skal gå ut over kvaliteten på oppholdet.
1. Bo billig.
Hotell ligger langt under norske priser i Kina, men i de store byene (spesielt Shanghai og Beijing) er det store forskjeller på dyrt og billig. Personlig har jeg bodd på både fem og tre stjerners hoteller i Beijing og kan vel trekke konklusjonen om at det ikke er verdt 500-700 kr mer pr/natt å bo på femstjerners hotell.
Det skal også nevnes at stjerne-systemet i Kina ikke er helt det samme som i Norge. Et hotell som har fått 5 stjerner i Kina vil nødvendigvis ikke være god nok til å få fire stjerner i Norge. På en annen side, så er Kina et veldig godt land for nordmenn som faktisk ønsker å investere litt penger i et meget godt hotell.
Tross alt skal man vel ha det litt behagelig når man er på andre siden av jordkloden?
Hoteller i Beijing er MYE dyrere enn alle andre byer i Kina. Vi har laget en finurlig guide til deg som skal bestille hoteller i Kina, og den kan du lese her. Det er anbefalt å lese den da du garantert vil spare mye penger på å følge våre råd.
2. Se andre deler av den kinesiske mur.
Den kinesiske mur er en turistattraksjon uten like, noe flere lokale reisebyråer drar godt nytte av. ”Guidede turer til den kinesiske mur” foregår primært slik;
– Du blir hentet på hotellet ditt grytidlig om morgenen.
– Du må innom et par-tre steder som skal selge deg alt fra Jade-figurer til kinesisk te.
– Når du kommer frem til muren har du nøyaktig 30 minutter på å gjøre deg ferdig med Kinas mest berømte turistattraksjon.
– Etter all sannsynlighet må du innom noen ”samarbeidsbutikker” på vei hjem også.
Mitt tips er; se etter andre måter å se muren på – og gjør det helst i områder som ikke er typiske turiststrøk. En lang mur byr på
mange muligheter!
Mutianyu eller Badaling?
Jeg ville for all del spurt de hotellansatte hvor de anbefaler at man drar – og da vil de nok enten svare «Badaling» eller «Mutianyu».
Hvis du ønsker å lese om noen tips for å finne den beste måten å komme seg til den kinesiske mur på, så er dette artikkelen du leter etter.
3. Spis på lokale restauranter, men be om kinesisk meny.
Lokale restauranter kan ofte tilby engelsk meny. Denne bør du ikke godta med mindre du ønsker å betale mer enn nødvendig.
Selv betalte jeg og min kjæreste 269,- Yuan for et herremåltid på China Duck House i Beijing. Da vi kom hjem og fortalte om turen til min halvt kinesiske venninne kunne hun ikke annet enn å le seg i hjel når hun fikk høre om prisen.
Selv hadde hun betalt 89,-.
4. Bestill flybilletter i god tid på forhånd.
Til tross for at de mest ”mainstream” reisetipsene går på at man bør bestille hotell og fly tidlig, så er dette svært essensielt når det kommer til turer til Asia. Her kan du spare mye penger.
Om du er virkelig lysten på å spare penger er det også et russisk flyselskap kalt Aeroflot som flyr tur/retur Oslo-Beijing til rundt 3500 kr. Problemet?
En ventetid i Moskva på rundt 12 timer hver vei.
Bestill fra riktig sted og til riktig tid
Hvis du ønsker å spare penger på flyreisen din til Beijing, så har jeg skrevet en lang guide til hvordan det kan gjøres i denne artikkelen. Såfremt du klarer å sammenligne priser (og tider) fra de forskjellige flyselskapene, så skal det godt gjøres å ikke finne frem til det billigste alternativet.
Husk at desto tidligere du bestiller billetten, desto mer penger sparer du.
Unngå å bli svindlet
Til tross for at Kina er et relativt trygt land for utlendinger, så er det en gigantisk industri som retter seg mot utlendinger: turistsvindel. Veldig mange nordmenn reiser ned i håp om å få en fantastisk ferie, men kickstarter ferien ved å bli svindlet av en taxisjåfør eller en annen form for «hjelpende guide».
For all del: les denne artikkelen før du drar til Kina. Den kan potensielt spare deg for mange tusen kroner.
Selv har jeg blitt svindlet ved flere anledninger, men det er noe du kan lese i artikkelen jeg linket til.