Derfor er Kina i økonomisk vekst

Internasjonal økonomi, eller samfunnsøkonomi som vi kaller det på studiene her i Norge, blir ofte ansett som litt vanskelig å forstå. Det at et land kan

øke sin generelle velstand med opptil 300 % på 10 år er noe som man lett kan akseptere i praksis. Men det har skjedd veldig mye bak fasaden i Kinas økonomiske vekst som gjør at den jevne kineser har økt lommeboken sin med et betydelig beløp. Før vi går inn på årsaker til hvorfor Kina har hatt en voksende økonomi, så la oss se på to grafer som forklarer utviklingen.

Graf: Kinas økonomiske vekst mellom 1950 og 2010

Bruttonasjonalprodukt i Kina fra 1950 til 2010.

Graf: Kinas økonomiske vekst mellom 1950 og 2010

Kinas økonomiske utvikling mellom 2008 og 2018. Som du ser: veksten fortsetter!

Hva viser disse grafene?

De viser hvordan GDP per capita har økt i Kina. GDP per capita kan oversettes til bruttonasjonalprodukt per capita når man skriver på norsk. Det vil si: hvor mye penger har hver kineser å rutte med hvert år?

Som du blant annet ser, så fikk den jevne kineser DOBBELT så mye penger å rutte med i 2010 som de hadde i 2002. Det er altså en helt ekstrem oppgang som verden aldri har sett maken til – i hvert fall ikke når man tenker på at det tross alt bor 1.4 milliarder mennesker i Kina.

Men hvorfor kom denne økonomiske oppgangen? Hvilke drivkrafter er det som gjør at Kina blir rikere og rikere?

Hvorfor ser man så stor økonomisk vekst i nettopp Kina?

Her er noen av grunnene til at Kina oppnår økonomisk vekst:

1. Landet kutter ut eksport og satser mer på nasjonal verdiskapning.

Tidligere var Kina himmelen for importører i rike vestlige land. «Alt kunne bestilles fra Kina» var en påstand som herjet i de forretningsmiljøene som drev med salg av tekstil, mat og andre råvarer. Og sannheten var ikke så langt unna. Men nå har kineserne i større grad tatt i bruk egne råvarer til eget bruk og industrialiseringen gjør at eksportprisene øker.

Vi har i de seneste år sett en kamp mellom President Xi Jinping og Donald Trump om import/eksport-regler. Grunnen til at diskusjonen i det hele tatt fant sted var fordi USA i mange år har hatt en snill politikk overfor Kina når det kommer til både import og eksport. Det har vært veldig billig for amerikanere å importere varer fra Kina (lave tollsatser). Dette har selvfølgelig gjort at andelen produkter som blir sendt fra Kina for deretter å bli solgt dyrt i USA eksploderte når folk begynte å bestille varer på nett.

2. Shanghai – en av Asias mest moderne byer

Byen blir ofte sett på som Asias mest moderne – og det skal godt gjøres når Tokyo er blant byene det konkurreres med. Shanghai har fått en infrastruktur knapt de mest moderne europeiske byene kan matche – med et høyhastighetstog som går i 400 km/t som en av hovedattraksjonene.

Det å rett og slett si at «Shanghai er grunnen til at Kinas økonomi vokser» er en alt for subjektiv og kanskje feilslått. Men det er ingen tvil om at byen har vokst seg frem til å være et finanssentrum som tiltrekker seg utrolig mange utenlandske selskaper. Desto mer penger som blir investert fra europeiske og amerikanske selskaper, desto mer penger drysser etter hvert ned på kineserne.

En av mine favoritt-videoer på Youtube er en tidslinje som viser Shanghais utvikling fra tidlig 90-tall til 2018. Den kan sees her:

3. Økt fokus på utdannelse

Flere og flere kinesere velger nå å utdanne seg, noe som er svært gunstig med tanke på fremtiden i Kina. Tidligere har det vært et press på at unge kinesere kjappest mulig skal komme seg ut i arbeid, men dette har avtatt veldig med årene.

Med økt fokus på utdannelse vil også landet sakte men sikkert stige i økonomi da de både kan eksportere og importere bra arbeidskraft.




Masseturisme hjelper Kina

Dette er hovedsakelig grunnene til at det er såpass stor økonomisk vekst i Kina. I tillegg må vi også legge til at masseturismen for alvor har tatt innover Kina, noe som på veldig mange måter hjelper landet økonomisk. Vestlige turister legger igjen svært mye penger når de besøker turistbyene Shanghai, Xian og Beijing – noe som gjør at enkelte steder i Kina har en større verdiøkning enn andre.

Alt i alt blir kinesisk økonomi sett på som en tikkende bombe som en gang kommer til å eksplodere – for så å ta over veldig mye av det globale pengemarkedet. Det blir utrolig spennende å se hvordan Kina vil utvikle seg de neste årene, og den enorme pengebruken fra myndighetens side er på alle måter akseptabel så lenge de har penger til å betale for seg.

Turisme i Kina er en enorm inntektskilde for landet

China National Tourism Administration kom i sent 2018 ut med en rapport som viste hvor mye penger som kom inn til Kinas økonomi via turistindustrien. Totalt sett sto denne industrien for rundt 11 % av hele deres bruttonasjonalprodukt. Med andre ord: hver tiende krone som blir omsatt i Kina blir tjent inn via at utenlandske (eller kinesere selv…) reiser rundt i Kina. Det er betydelig!




ÈN KOMMENTAR

  1. Kinas økonomiske vekst kommer jo som et resultat av at de fikk et politisk skifte som fokuserte mer på vekst enn på personlighetsdyrkelse. Man ser jo det i mange steder i verden: desto mindre fokus det er på religion, desto større sannsynlighet er det for at man klarer å la økonomien vokse. Akkurat der har Kina virkelig klart å sette seg selv på kartet, og det er jeg mektig imponert over.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.