Som du kanskje allerede vet, så er copyrightlovene i Kina veldig lite strenge. Det kryr av butikker med produkter som er kliss like ekte merkevarer som Prada, Ralph Lauren og Lacoste. Men i det siste har mobilmarkedet i Kina også blitt preget av disse falske variantene av ekte merkevarer – og Iphone og Nokia har blitt til spIphone og Nakia. Uansett; her er grunnene til at du ikke skal kjøpe falsk mobiltelefon på ferien din i Kina.
7 grunner til å holde seg unna falske mobiltelefoner
1. Produsentene av de falske mobiltelefonene tar ikke hensyn til anbefale stråleverdier. S
trålingen på de aller fleste falske mobiltelefoner i Kina er langt over det anbefalte – og kan gi store helsemessige konsekvenser ved varig bruk.
2. Ved kjøp av disse modellene er du strippet for alt av rettigheter hva angår reklamasjon og reparering.
Det nytter ikke å komme til Nokia Norge med en mobiltelefon som er kjøpt på markedet i Kina til 250 norske kroner.
3. Fordelen med Apples Iphone er at den er laget slik at man kan legge til applikasjoner som gjør at mobilen blir unik.
Falske Iphones fra Kina støtter ikke denne typen applikasjoner, så du har mer eller mindre begrenset bruksområder om du kjøper en falsk Iphone i Kina.
Ikke bare har du installert en «kinesisk app store», men de fleste appene du kjenner til i Norge (Twitter, Facebook, Snapchat og så videre) fungerer ikke på mobilen din. I tillegg er det en stor sikkerhetsrisiko ved å logge inn på personlig informasjon på en slik telefon. Du aner ikke hvem som sitter på andre enden og mottar alle passordene du legger inn…
4. Mobilene selges med lader som kun passer til kinesiske stikkontakter.
Om du ønsker å lade mobilen din i Norge, så er du selv ansvarlig for å kjøpe med hjem en adapter som støtter europeisk strømutgang (og dette er ikke veldig lett å skaffe…).
Og hvis mobiltelefon-laderne mot all sannsynlighet skulle fungere, så er den muligens en tikkende bombe. Kinesiske Ma Ailun var kun 23 år da hun døde etter å ha vært i kontakt med en falsk iPhone-lader. Dette er ikke et engangstilfelle. Mange mennesker både i Kina og internasjonalt har opplevd at de falske iphone-laderne har tatt fyr og eksplodert. Hvis du ikke visste det: mange av disse laderne blir solgt også her hjemme på det norske markedet gjennom diverse nettbutikker.
5. Ved å kjøpe falske merkevarer støtter du en industri som motarbeider alt som kan kalles ordentlig forretningsskikk.
Det er også mange terrororganisasjoner som finansieres ved at folk kjøper falske merkevarer. For å holde samvittigheten ren; ikke kjøp falsk mobiltelefon fra Kina.
Du trenger ikke akkurat være forsker for å forstå at folk som skor seg på å produsere falske mobiltelefoner etter all sannsynlighet også driver med en del andre ting.
6. Mange av mobiltelefonene fra Kina innehar program som gjør at de svindler deg uten at du vet det.
Det kan være alt fra bilder til spill som er lagt inn på mobilen fra før av. Åpner du disse vil du automatisk bli tappet mange tusen kroner fra kontoen din, noe som kan være en bitter ting når du er på ferie i Kina. Det har vært flere tilfeller der falske kinesiske mobiltelefoner har flådd nordmenn og andre turister.
Det å bruke en kinesisk mobiltelefon med skadelig software setter deg i fare med tanke på personvern og privatøkonomi.
7. Det er bekreftet et dødsfall etter at en mann kjøpte en mobiltelefon på et marked i Beijing.
«Obduksjonen» av mobiltelefonen viste rett og slett at den var en tikkende bombe (riktignok ikke bokstavelig talt). Men det er flere tilfeller der ting har smeltet og mobiler har blitt overopphetet.
Med disse sju grunnene har du kanskje fortsatt ikke så veldig lyst til å kjøpe en falsk mobiltelefon fra Kina? Uansett; det faktum at du blir tilbudt en mobiltelefon til 250 kroner bør få deg til å skjønne at du ikke blir stående med den tryggeste og beste mobiltelefonen.
De mobiltelefonene du kjøper over internett er forresten to-tre ganger dyrere enn det du kan prute deg ned til på de kinesiske markedene, så vær varsom med å kjøp noe overpriset greier du ikke har bruk for mer enn en uke…
Kjøpe Xiaomi eller Huawei-telefon i Kina?
Selv har jeg kjøpt tre forskjellige telefoner mens jeg har bodd i Shanghai/Beijing:
– One Plus
– Huawei
– Xiaomi
Jeg trenger vel ikke engang å nevne at dette er telefoner som er betydelig mye billigere i Kina enn de er i Norge. Ulempen med å kjøpe en mobiltelefon i Kina er selvfølgelig at man ikke får norsk språk på telefonen. App-Storen er også «sensurert», og man får ikke lastet ned Twitter eller Facebook.
Det er også umulig å installere Google Play (Googles App Store). Med andre ord: de aller færreste utlendinger klarer seg med en slik «sensurert» mobiltelefon. Men jeg, som har bodd i Kina i fem år, klarer meg helt fint ved å bruke kinesiske apper.