Norsk student i Shanghai? Les dette!
Vi fikk tak i en norsk student i Shanghai for å høre litt om hvordan livet er der nede, hvilke tiltak som settes i gang for å gjøre nordmennene bedre rustet til å møte den kinesiske hverdagen samt høre litt om hvordan skolesystemet
fungerer der nede.
Reisetilkina: Ni hao. Du er jo student på en av de mest anerkjente økonomiske handelshøyskolene i verden – hva tenker du om det?
Student: Det er jo selvfølgelig godt å bli mottatt på en av de mest anerkjente skolene i verden. Kravet for å komme inn var jo selvfølgelig helt ekstremt høyt, men hardt arbeid har ført meg frem her i livet – og jeg er glad jeg slapp å gå på en håpløs handelshøyskole i privat form som for eksempel BI eller Markedshøyskolen.
Her i Kina har man en mentalitet som går på at hardt arbeid er det eneste som gjelder for å komme seg opp og frem her i livet. Og det er nettopp dette man merker særs godt når man går på et kinesisk universitet med høy anerkjennelse.
For eksempel har jeg 11 fag i semesteret med høy vanskelighetsgrad, og om man får en dårlig karakter er det umulig å ta dem opp. Har du gjort det dårlig, så får du stå for det.
Reisetilkina: Det høres jo usannsynlig hardt ut. Vi vet jo at det er mange BI-studenter som tar ned til Shanghai på femte semester – har du møtt dem og hørt om deres faglige utfordringer er like?
Student: Hehe, jeg har sett en del til dem, ja. En gjenganger med BI-studentene er jo at de bruker mer tid med en Tsing Tao (kinesisk øl) i hånden enn på lesesalen – rett og slett fordi de følger BIs faglige opplegg, noe som kan tillate dem å dra på fylla fem av syv dager i uken.
Men mange av dem er jo selvfølgelig hyggelige og flott å bli kjent med både for å bygge nettverk, men også for å ha sosial omgang med nordmenn her nede. Det kryr ikke akkurat av dem.
Reisetilkina: Ikke? Det vi har opplevd fra Shanghai er jo at det er en ganske internasjonal by – med mange studenter fra forskjellige land?
Student: Jo, men du skal huske på at til tross for at Shanghai omtales som ”internasjonal”, så er det et ekstremt fåtall utlendinger her i forhold til kinesere. Det er vel nå rundt 25,6 millioner innbyggere i den byen her, og jeg vil tippe at under hundre tusen av dem er utlendinger.
Enda blir jeg stoppet på gaten og spurt om å bli tatt bilde med fra smilende kinesere.
Reisetilkina: Høres kurant ut med tanke på det å bli kjent med kinesere og lære seg språket. Hvordan er integreringen?
Student: Jeg henger nesten utelukkende med kinesere. De er et utrolig hyggelig og imøtekommende folkeslag, og utrolig dyktige i forretningslivet. Det er jo ikke uten grunn at Kina opplever en såpass sterk økonomisk vekst – de har rett og slett en enorm evne til å bruke talentene sine riktig og ha en god og lærerik skolegang.
Reisetilkina: Kommer du på noen umiddelbare ulemper med å være student i Shanghai?
Student: Tja, du har jo språket og kulturen som vil være et problem for en god del mennesker. Ikke alle kan takle overgangen fra norsk til kinesisk matkultur blant annet, men dette er noe man kommer i gang med i løpet av en to-tre måneder. Språket lærer du deg å kjenne etter cirka den samme tiden, og etter et år som aktiv student i Shanghai vil du prate mandarin flytende.
Reisetilkina: Et siste tips til de som ønsker å bli student i Shanghai?
Student: Om du ikke er sikker på om du kan takle det; ikke gjør det. Og vær klar på at det er noe annerledes enn det å gå på skole hjemme i Norge. Her krever man at leksene er gjort, bøkene lest og notatene forberedt til hver time. Husk at kinesisk universitet også betyr kinesisk disiplin.