Mektig lysshow i Harbin. Foto: reisetilkina.com

Harbin er en by som ligger nord-øst i Kina og som avholder en av verdens mest spektakulære isfestivaler hvert eneste år. Til tross for at de aller fleste nok vil se på det som naturlig å besøke Kina om våren eller sommeren, så vil Harbins enorme ispark tiltrekke tusenvis av turister til østens store rike hver eneste januarmåned.

Først litt tørr informasjon om hva festivalen faktisk er og hvordan du kan komme deg dit.

Hva er isfestivalen i Harbin?

Festivalen har blitt holdt siden 1985 og er verdens største isskulpturfestival. I starten var det primært kinesere som tok turen opp til det kalde nord hver eneste vinter, men de siste årene har isfestivalen fått et utrolig godt internasjonalt miljø. Isblokkene som brukes til å bygge skulpturene hentes ut fra den verdenskjente elven Songhua River og holder seg alltid frosne hele festivalen igjennom.

Gjennomsnittstemperaturen under festivaltiden har de seneste årene blitt målt til å være -17 grader celcius, men det er ikke unormalt å oppleve temperaturer under 30 minusgrader.

Husk varmt tøy.



Hvordan komme seg dit?

For å komme deg enklest til Harbin vil jeg egentlig anbefale å ta fly til Beijing for så å ta toget opp til Harbin. De aller fleste andre reisemåter direkte fra Norge vil være alt for omfattende i form av reisetid og kostnader.

Allikevel skader det aldri å sjekke hvilke muligheter du har med fly via Momondo.no . Det er den søkemotoren jeg alltid bruker når jeg skal sjekke innenlandsflyvninger i Kina.

Toget mellom Beijing og Harbin tar åtte timer om du velger hurtigtoget, og prisen på reisen er rundt 550 norske kroner.

Hvis du ønsker et bredt utvalg av hoteller, så kan du sjekke ut Hotels.com – der bestilte i hvert fall vi fra. iBis Harbin Shangzhi het det hotellet vi bodde på, og det var et helt greit trestjerners hotell som lå rimelig tett på både bysentrum og isfestivalen.

Bilder fra festivalområdet

Her er noen smakebiter på hva vi opplevde da vi besøkte Harbins store turistattraksjon i 2018.

Her er et par bilder av selve isfestivalskulpturene.

Lys og is går hånd-i-hånd for å skape en god og lun stemning i Harbin. Foto: Reisetilkina.com
Lys og is går hånd-i-hånd for å skape en god og lun stemning i Harbin. Foto: Reisetilkina.com

Det finnes underholdning for både store og små under isfestivalen i Harbin.

Enorme bygninger med god opplysning setter stemning på kveldstid. Foto: Reisetilkina.com
Enorme bygninger med god opplysning setter stemning på kveldstid. Foto: Reisetilkina.com

Det å gå rundt og oppleve alle disse enorme bygningene bygget av is er en helt utrolig opplevelse i seg selv. Man tar seg selv i å tenke:»Er dette virkelig noe som gjøres manuelt av mennesker hvert eneste år?» Og svaret er: «Jepp«.

Et oversiktsbilde av hva du kan forvente deg i Harbin. Foto: Reisetilkina.com
Et oversiktsbilde av hva du kan forvente deg i Harbin. Foto: Reisetilkina.com

 

Snø og is skaper en fantastisk stemning i Harbin på vinterstid.
Snø og is skaper en fantastisk stemning i Harbin på vinterstid.

Dette bilde ble tatt av en venninne av meg, og jeg føler det gir et godt innblikk i hva isfestivalen virkelig er – storslått og fantastisk:

Mektig lysshow i Harbin. Foto: reisetilkina.com

Reiserapport fra Isfestivalen i Harbin i 2019

I januar 2019 tok vi enda en tur opp til den nordlige byen for å oppleve isfestivalen. Denne gangen hadde jeg med et par kolleger – inkludert en dame som har vokst opp i Harbin. De knappe 17 minusgradene vi opplevde da vi steg av toget var knapt noen overraskelse – men det er allikevel rimelig ubehagelig å kjenne at frosten borrer seg oppover i neseborene.

Dette er altså noe du er nødt til å regne med når du besøker Harbin. «Heldigvis» er man jo fra Norge, og man har tross alt «vært ute en vinternatt før».

Hvor lenge varer festivalen?

Cirka en måned. Det er dog litt avhengig av værforhold og andre faktorer. Hvis man skal være helt sikret å kunne se samtlige av snø/isskulpturene, så bør man nok komme i de to første ukene etter at festivalen har blitt åpnet. Da er man på den sikre siden.

Bilder fra festivalen:

En iglo/hus laget av snø og is. Foto: reisetilkina.com
Innovativ snøskulptur. Foto: Reisetilkina.com
Denne skulpturen husker jeg fra første gang jeg besøkte Harbins isfestival. Åpenbart en tradisjon. Foto: Reisetilkina.com
Brrr…utrolig kaldt, men helt fantastisk solnedgang i Harbin. Foto: Reisetilkina.com
En kirke i midten av Harbin. Foto: Reisetilkina.com

Til tross for at Kina ikke er noe utpreget religiøst land, så finner man en del kirker i de nordlige provinsene. Grunnen til det er enkel: russisk innflytelse. Hvis du nærmer deg grensen til Russland i nord, så finnes det faktisk enkelte kinesere som har et erke-russisk utseende, men utelukkende snakker mandarin. Ganske sprøtt.

Harbin Siberian Tiger Park

Ut over dette finnes det et annet verdenskjent fenomen i Harbin som kalles «Harbin Siberian Tiger Park». Her kan man komme så tett på disse enorme og nydelige skapningene som overhodet mulig.

Dette er verdens største park for frittgående tigere i verden og du finner 30 av dem løpende rundt i gode omgivelser. Om du er bekymret for hvordan dyrevelferden er i Kina, så anbefales virkelig et besøk i denne parken – her får du bevist det motsatte.

Inngangsprisen ligger på 90 yuan og parken er åpen fra 09:00-16:00 hver dag.

 

Tiger i en dyrepark nær isfestivalen i Harbin. Foto: Reisetilkina.com
Tiger i en dyrepark nær isfestivalen i Harbin. Foto: Reisetilkina.com
Man kan komme tett på tigerne i Harbin. Foto: Reisetilkina.com
Man kan komme tett på tigerne i Harbin. Foto: Reisetilkina.com

ÈN KOMMENTAR

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.