I 1998 var det lite som tydet på at Jack Ma skulle bli en av verdens mest suksessfulle entreprenører. Engelsklæreren bodde i en mikroskopisk leilighet i utkanten av Hangzhou, og livnærte seg på ris og nudler. Hvis vi spoler tiden frem til 2019, så er det samme Jack som er CEO og medeier i Alibaba – verdens største internettplatform.
Men hvordan kunne dette skje? Hva er egentlig Alibaba?
Noen «funfacts» om Alibaba
For at du faktisk skal forstå hvor stort Alibaba er, så kan vi sette opp noen
punkter:
– Alibaba er offisielt mer verdt enn Facebook.
– Antall kjøp på Alibabas platform Taobao overgår de kjøpene som blir gjort på Amazon og Ebay – til sammen!
– Jack Ma eier i dag 7.8 % av Alibaba.
– Taobao, som er Alibabas hovedprodukt, er en markedsplass hvor butikker kan selge de varene de ønsker. Taobao står for alt av vareutsendelse (logistikk) og markedsføring. Butikkene betaler en fast provisjon hver gang de selger en vare gjennom platformen. Med andre ord: businessmodellen er kliss lik Amazon.
– Hovedkontoret ligger i Hangzhou, og mange kaller Hangzhou for «Alibaba-byen».
11.11: Dagen som viser kinesernes kjøpekraft
Det er anslått at Kinas middelklasse vil telle 450 millioner mennesker innen år 2025. Den stadig voksende økonomien, som du for øvrig kan lese mer om her, setter sitt tydelige preg på netthandelen i landet. Og det er ingen dato som er mer markant enn 11. November.
Hvor mye penger handles det for på Alibabas plattformer under 11.11?
Mye penger. Den første 11.11-kampanjen gikk av stabelen i 2010, men det var først i 2012 at ting gikk litt over styr. Dette har vært utviklingen de siste årene:
2012: 3 milliarder dollar
2013: 5.75 milliarder dollar
2014: 9.3 milliarder dollar
2015: 14.3 milliarder dollar
2016: 17.7 milliarder dollar
2017: 25.3 milliarder dollar
2018: 30.7 milliarder dollar
….og det ser ikke ut til å stoppe med det første.
Video fra et 11.11-event i 2018
Hvert år inviterer Jack Ma kolleger og andre «fans» til å delta på et event som går av stabelen akkurat når 10. november blir til 11. november. Her kan du se hvordan store folkemengder teller ned, og hvordan Taobao/Alibaba omsetter for 1 milliard RMB (1,3 milliarder norske kroner) i løpet av de første 20 sekundene:
Skremmende.
Logistikk: Hvordan kan alle varene ankomme sluttbrukeren?
Du vil bli slått i bakken når du forstår hvor effektivt Kinas logistikksystem er. Man kan bestille en pakke på Taobao fra andre siden av landet og ha varen på pulten sin når man ankommer kontoret neste dag. På akkurat dette punktet er nok Kina absolutt verdens ledende land.
De har også slått seg stort opp på å selge elektriske biler til barn. Dette har vært et satsingsområde for Alibaba – og de har også begynt å selge til norske forbrukere. Det vil si: norske bedrifter kjøper slike el-biler og selger de videre i Norge.
Hvordan gjør de det sånn helt praktisk sett?
Vel, det kjører alltid haugevis med underbetalte scooter-sjåfører rundt i Kina. De henter varene i ulike varehus og frakter dem hjem til folk eller til diverse kontoret. Hver dag.
I stedet for å forklare hvor mye de sliter med å få varene frem i tide, så føler jeg egentlig at denne videosnutten fra Alibaba avslører mye:
Konklusjon
Folk snakker ofte om Bill Gates (Microsoft) eller Steve Jobs (Apple) når de beskriver vellykkede business-moguler. Dette kan ofte ha noe med å gjøre at det er enklere å relatere seg til amerikansk næringsliv. Men Jack Ma er absolutt et navn som bør nevnes i de store sammenhengene. Mannen hadde knapt noen forutsetninger for å gjøre business, men endte opp med å grunnlegge det som har blitt en av verdens største bedrifter noensinne.
Det er alltid interessant å diskutere kinesiske myndigheters innblanding i store kinesiske selskaper. For det er ingen tvil om at Kinas regjering blant annet har:
– Lagt til rette for at logistikken i landet er god nok til å opprettholde verdens mest effektive internettplatform (Taobao, eid av Alibaba).
– Investert milliarder av kroner i Huawei for å sikre dem internasjonal ekspansjon.
Dette er bare to av mange eksempler på at Kina i stor grad støtter opp om egne bedrifter i utlandet. Men tar det bort noe av magien som Jack Ma har klart å skape på egenhånd? Absolutt ikke. Dette er og blir en eventyrhistorie.