Hørt om den kinesiske stolheten Jade?

Om du reiser litt rundt i Kina vil du se statuer av drager og andre litt skumle vesner i statue-form. Disse statuene er bygd på eldgamle tradisjoner og overtroiske myter om beskyttelse av folket og de herskapelige. Uansett; steinen, eller råmateriale, «Jade» er noe av det dyreste og mest eksklusive disse statuene lages i.

Først og fremst: dette er sånn Jade ser ut.

Det kan nok i stor grad minne om det man i Norge ofte omtaler som «smaragder» – i hvert fall utseendemessig. Men Jade har en sterk forankring i kinesisk kultur. Jade (玉 på kinesisk, uttales YU) er en metamorfet bergart som har en naturlig grønn-, rød-, gul- eller hvit-farge.

Jades historiske betydning i kinesisk kultur

Nå kommer vi til den delen av artikkelen hvor du får informasjon du kan briljere med i Kina. La oss si at du drar på en gruppetur opp til Den Kinesiske Mur, hvor dere først skal innom en smykkebutikk hvor de selger Jade.

Da kan det være greit å kjenne til Jades historiske betydning for det kinesiske folk.

Fra før Kristus til den første ordboken kom ut

Jade har vært en del av den kinesiske kulturen i tusener av år. Steinen har blitt brukt både

Fugl skåret ut i Jade.

til praktiske gjøremål, men mest til pynt. I dag selges Jade nærmest utelukkende som pyntegjenstand.

Den tidligste dokumenterte bruken av Jade går tilbake til Hemudu-kulturen som fantes i Zhejian-provinsen rundt 6000 år før Kristus. Det finnes også spor etter bruk av Jade langs Den Gule Flod (Huangpu) samt i bronsjealderen.

Da den aller første kinesiske ordboken kom ut (den het說文解字) ble Jade oversatt med ”den flotte steinen”.

Har du lyst til å kjøpe noe Jade når du er i Kina?

Vestlige turister er svært glad i Jade, noe som gjenspeiles på de ekstremt høye prisene som skulpturene selges i på Jade-museumet i utkanten av Beijing. De aller største statuene, som er opp mot to-tre meter høye og like brede, kan koste opp mot flere millioner kroner. Du finner allikevel mindre varianter som ikke koster mer enn et par hundrelapper.

Disse er det dog ikke nevneverdig størrelse på.

Vær forsiktig – svindelfare

Det er en hovedregel man skal følge når man er turist i Kina: hvis ting ser litt for gode ut til å være sant, så er de som regel det. Mange kinesere har sett sitt snitt i å hamre opp en eller annen bod i nærheten av et turiststed for å selge «jade» – som i virkeligheten bare er noen steiner de har malt med billig maling.

Hvordan kan man være sikker på at man kjøper ekte Jade?

De aller fleste nordmenn vil aldri skaffe seg god nok kunnskap til å skille klinten fra hveten. Naturlig nok; de færreste av oss vil også slite med å kjenne igjen ekte gull og sølv.

Derfor er det uhyre viktig at man har med seg noen som kjenner til de autentiske stedene, samt prisene, når man skal kjøpe Jade. Hvis man kjøper for eksempel et armbånd av god kvalitet, så ligger prisen godt over 1000 RMB (1200 norske kroner). Med andre ord: hvis selgeren vil prøve å ha deg til å kjøpe et armbånd for rundt 500 RMB, så vet du at du er på vei til å bli lurt.

Man kan godt betale høy pris for Jade av god kvalitet, men det er utrolig surt å betale en masse penger for falske kopier. Det er en god huskeregel for veldig mange varer i Kina.




Jade brukt som OL-medaljer i 2008

Da Beijing arrangerte OL i 2008 gjorde olympakomiteen et unntak. Som regel stilles det strenge restriksjoner til hvilke materialer som blir brukt i bronse-, sølv- og gullmedaljene som gis til deltakerne. Men da kineserne skulle holde det eldgamle arrangementet søkte de om å få lov til å bruke Jade i medaljene – noe som slo igjennom.

Om du skal få en smakebit av dette fantastiske råmaterialet, så er det flere plasser å gjøre dette på i Kina. Men det aller mest kjente, og det desidert største, utsalgsstedet er i utkanten av Beijing.

Video av Jade-medaljene fra OL 2008

Dette er den eneste Youtube-videoen jeg fant av Jade-medaljene som ble brukt under OL i 2008. Som vi alle vet: det var flere nordmenn som fikk med seg en slik medalje eller to (Hei, Olaf Tufte!):

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.