Veldig få nordmenn kjenner til Kinas satsing på miljøvennlige produkter og tjenester. Det er kanskje ikke så rart. Ofte hører vi om den forferdelige luftforurensingen i Beijing, og tenker at de ikke bryr seg i stor grad om verken forsøpling eller luftkvalitet. Men det stemmer ikke.

Kina har i mange år vært helt tydelige på at de tar dagens miljøutfordringer på alvor. I den anledning har de satt i gang flere prosjekter som er verdt å ta en titt på.

#1: Mindre kull gir renere luft

Kommunistpartiet er ikke i tvil om at den store kulldriften må ta en stor del av skylden for den dårlige luftkvaliteten.

Derfor har de i stor grad begynt å fase ut kullkraftverk. Kineserne ønsker at minst 50 % av all elektristetsforsyning skal komme fra fornybare energikilder før år 2050. For øvrig har det allerede gitt utslag i bedre luft i og rundt Beijing. 2014 var et horribelt år for de som bodde i Kinas hovedstad (som jeg for øvrig gjorde…), men i de senere årene har det blitt betydelig færre «smog days».

#2: Resirkulering og søppelfiltrering i Shanghai

Etter å ha bodd i SHanghai i fem år, begynte jeg endelig å se konturene av en fornuftig avfallsbehandling. Tidligere ble man spurt om å legge alt sammen i samme søppelpose. Batterier, mat, restavfall, plastikk og så videre. Det var ikke noe system.

I 2019 endret alt seg. Nå skal man sortere ting i ulike kategorier. Det vanker faktisk bøter på de som ikke klarer å følge sorteringen på den riktige måten.

Dette er en stor plakat som ble satt opp i bygningen jeg bodde:

Den gir informasjon om at det har blitt satt nye regler på plass, og at alle må følge dem. I tillegg er det informasjon om hvordan man skal skille de ulike søppeltypene fra hverandre.

#3: Fornybare energikilder

Mye av nøkkelen ligger i å utvikle sol-, vind- og vannkraft. Det er den eneste måten å fjerne kullkraftverkene på. Vi vet jo at Kinas middelklasse er i sterk vekst. Det gir naturligvis utslag i energibehovet. Desto rikere man er, desto mer strøm bruker man – så enkelt er det bare.

Rett etter at USA trakk seg ut av Paris-avtalen var det lange diskusjoner om hvorvidt Kina nå leder kampen om å bli ledende på grønn energi. Her er et av mange eksempler på dette:

Er det vanlig for kineserne å bygge solcellepaneler?

Nei, det er det ikke. Veldig få kinesere tar egne initiativ til å bygge ut fornybare energikilder selv. Det er ikke det at teknologien ikke finnes. Men folk flest kjenner ikke til fordelene ved å bruke for eksempel et solcellepanel.

I Norge er det litt andre forhold. Ikke bare er vi bedre opplyst om fordelene ved å bruke fornybare energikilder. Det finnes også mange gode argumenter for å bygge et eget solcellepanel på boligen sin. Du kan lese mer om dette på Solcellepaneler.com – den største norske informasjonssiden om dette emnet.

Hvordan ser fremtiden ut?

Alt peker på at Kina har innsett at de er nødt til å skifte til en mer fornybar energiforsyning. Ikke nødvendigvis av kjærlighet til kloden, men rett og slett fordi de ønsker å tilby sine innbyggere den høyeste levestandarden. Det er ingen tvil om at kull og olje en dag blir nødt til å fases ut, og det er veldig lurt å være ledende i denne utviklingen.

For 20 år siden ville nok mange rynket på nesen hvis de ble fortalt at Kina satset på å bli et miljøvennlig samfunn. På den tiden var Kina sett på som et produksjonsland for vestlige stater. Nå har ting endret seg – og de satser i høyere grad på å bli innovative innenfor den grønne sektoren.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.