Vurderer du å reise til Kina i år?
Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.
Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.
I Norge har vi elg, i Australia har de kenguru og i Kina…der har de pandabjørner. Dette gigantiske dyret med verdens mest sympatiske utseende har på mange måter blitt selve symbolet på Kinas omsorg av naturen.
Her er det du trenger å vite om pandabjørner – samt hvorfor pandaen er viktig for Kinas omdømme.
Hvordan ser pandaene ut?
Du har garantert sett dem før. Hvis ikke: here you go!
Pandaen har en anatomi som andre typer bjørner. Det som gjør at den skiller seg ut er måten pelsen skifter mellom å være svart og hvit. Hele kroppen er dekket med hvit pels, med unntak av øynene, ørene, et område øverst på skuldrene samt de fire benene.
En voksen pandabjørn kan bli mellom 1.6 og 1.8 meter høy og veie opp mot 115 kilo.
Hvor mange pandaer er det igjen i verden?
Det finnes ingen tall nyere enn en rapport som ble produsert i 2014. Da var konklusjonen at det finnes 1864 pandaer igjen i verden – hvor 512 av dem holdes i fangenskap.
Frem til 2019 mener kinesiske myndigheter at deres harde arbeid har skapt vekst i panda-populasjonen, men det er ingen offisielle tall som kan bekrefte dette.
Deres naturlige habitat: bambusskogen
Pandaer kan kun leve i omrdåer der det er en naturlig tilgang på bambus. Grunnen er at dette er deres primær-næringskilde, og de kan rett og slett ikke overleve hvis de får i seg noe annet. Man sier ofte at 99 % av pandaens næring kommer gjennom bambus. Bortsett fra det får de i seg noen typer frukt, og bjørner som lever «i det fri» får også ofte i seg litt gress og insekter.
Per dags dato er det kun tre områder hvor pandaene lever fritt: i Sichuan-, Gansu- og Shaanxi-provinsene. Merk også at de kun lever i fjellområder på mellom 1200 og 3000 meter over havet.
Hva gjør pandaene hver dag? Spiser og sover
Pandabjørner bruker opp mot 14 timer hver dag på å spise bambus. Grunnen til det er litt sammensatt: det er store dyr med et behov for å få i seg mye næring. Men dessverre er bambustrær rimelig kalorifattige, noe som gjør at de konstant trenger å få i seg mat hele tiden. Når de føler seg mette vil de legge seg ned og sove mellom to og fire timer, før de våkner opp og begynner å spise igjen.
De bruker også litt tid på å klatre i trær. Her kan du se en liten baby-panda klatre opp et tre:
Hvorfor var pandaene utrydningstruet?
Det er det to grunner til:
1) Nedsabling av bambusskoger for kommersiell vinning.
2) At folk jaktet på og drepte pandaene.
Kinas regjering forsto at de måtte sette inn strenge tiltak for å unngå at pandaen døde ut. Suksessen var for alvor et faktum da bjørne i 2016 ikke lengre hadde status som «utrydningstruet». Dette er en direkte konsekvens av hard og målrettet jobbing over lengre perioder.
I Kina har man en by dedikert til pandaer (Chengdu i Sichuan-provinsen)
De færreste som bor i Chengdu vil nok innrømme at byen deres «kun» dreier seg om pandaer. Men det er ingen tvil om at dette er det hele turistindustrien bygger på. Så fort du kommer inn på flyplassen blir du møtt av en hel haug med butikker som selger panda-kosebjørner, bambus-chopsticks med panda-logo på og så videre, og så videre…
Og ting blir verre og verre. Her er noe jeg så i Chengdu:
Jepp – det er en panda-statue som kravler opp på et av byens største kjøpesentre.
Men Chengdus hovedattraksjon er selvfølgelig «pandaparken». Den heter «Chengdu Panda Base» og ligger kun en halvtimes kjøring fra bysentrum. Selv besøkte jeg parken på en vanlig hverdag, og det var ikke akkurat mangel på mennesker der….så jeg vil for all del anbefale at man holder seg unna i helger og nasjonale feriedager.
Her er noen bilder jeg tok fra panda-parken i Chendu:
Det kan også være verdt å nevne at Chengdu tross alt er Kinas 8. største by. Hvis du ønsker mer informasjon om de ti største byene i Kina, så kan du lese om det i denne artikkelen.
Pandaer gitt som gaver til andre land i gave
Kina er ikke bare rause med å gi pandaene oppmerksomhet og kjærlighet for at populasjonen skal vokse. Regjeringen i Beijing har veldig ofte gitt bort en panda (eller to) til statsledere de har gjort en god avtale med. Faktisk har denne praksisen foregått så lenge og så hyppig at den har fått et eget navn: «Panda diplomacy».
Mellom 1958 og 1982 ble det gikk vekk hele 23 bjørner til andre land. Den mest kjente «gaven» gikk til amerikanerne etter at President Nixon besøkte Kina i 1972.
Norge har til dags dato ikke fått noe tilbud om pandaer fra Kina.
Generelle fakta om pandabjørner:
Kinesisk navn: 大熊猫 (da xiong mao)
Forventet levetid: 15-20 år i naturen (30 år i fangenskap)
Opprinnelsesland: Kina.
Farge: Hvit og svart.
Klasse: Pattedyr.
Dyrefamilie: Bjørnefamilien.
hmm, Er du sikker på at den er kvit og svart? Sjekk fargen på skinnet.Er det kvit har du rett. Er det svart er den sort med kvite flekker.
Sebraen er svart med kvite striper. Den har sort skinn.
Godt Nyttår!
Har (heldigvis) til gode å flå en panda for å se fargen på skinnet! 😉
Men godt mulig du har rett – jeg tok utgangspunkt i fargen på pelsen. Godt nyttår!