Om du reiser til Kina, så er du kanskje allerede klar over at de ikke har det samme skriftspråket som oss? Det er

I Kina har de et annet skriftspråk.

store, og da mener vi STORE, forskjeller på det europeiske alfabetet og det kinesiske. Det kinesiske alfabetet består av rundt 50,000 tegn – der kun 10 % er essensielle for å forstå ting i hverdagen.

Forståelse for vestlig kultur

Til tross for at de har sitt eget alfabet skjønner kineserne våre vestlige tegn. Det er et resultat av en økt globalisering og masseturisme som har inntatt Kina i de seneste årene. I de største turistmagnetene er det ofte slik at det både står på kinesisk og europeisk, men du må regne med å «gamble» deg frem flere steder i Kina.

Les også: Vil du lese hvordan jeg har klart å lære meg Mandarin? Med denne (gratis) guiden kan du også lære deg noen fraser!




Dårlige engelskkunnskaper

En reise i Kina er absolutt en reise i en fremmed kultur – det merker du først og fremst på at så og si ingen prater OK engelsk. Det er hovedsaklig de som er «tvunget» til å lære seg det som gjør det – her snakker vi om butikkeiere i sentrum av de store byene, hotellansatte og enkelte personer på flyplassene. Resten av kinserne er blottet for engelskkunnskaper, noe som kan skape litt frustrasjon i enkelte situasjoner.

Før Beijing-OL i 2008 ble det riktignok satt i gang et prosjekt som skulle lære alle offentlig ansatte minst 100 sentrale ord på engelsk slik at de skulle være rustet til å ta i mot vestlige turister. Prosjektet falt sammen, og svært få var samarbeidsvillige med regjeringens krav. Til tross for dette skal det være mulig å gjøre seg fortstått ved hjelp av kinesiske tegn fra hotellansatte eller tegnspråk.

På bedringens vei

Til tross for at det per dags dato ligger svært dårlig an er det forbedring i sikte. Skolene i Kina har nå påbudt engelskundervisning, og det blir stadig flere og flere turister i de store byene i Kina. Det er ikke noe vits i å droppe reisen til Kina bare på grunn av at de er dårlige i engelsk og innehar et annet skriftspråk enn oss.

Det anbefales dog å lære seg noen kinesiske gloser og litt skriftspråk før du tar fatt på Kina-reisen alene eller sammen med noen som ikke har vært borti den østlige kulturen tidligere.

Vil du lære grunnleggende kinesisk? Se denne videoen!

Etter å ha lært meg kinesisk, så har jeg forstått hvor viktig det er å lytte til kinesere snakke. Videoer som dette på Youtube kan virkelig starte eventyret for deg.

5 KOMMENTARER

  1. Har prøvd i mange år å lære meg kinesisk skriftspråk, men det er virkelig vanskelig. Har nylig fullført HSK2, men er 3eren jeg sliter ordentlig med i og med at det kun er tegn og ikke pinyin.

  2. Det er ikke SÅ vanskelig å lære seg kinesisk. Men du er helt håpløst ute og sykle hvis du ikke klarer å dra ned til Kina og lære det. Å sitte på universitetet i Oslo med kinesiske forelesere hjelper ikke…så enkelt er det bare.

  3. Kinesisk er så ekstremt vanskelig å lære seg. Prøvde å lære meg japansk på et tidspunkt, men hoppet over til kinesisk etter at jeg møtte en kinesisk dame…tror aldri jeg har blitt så forvirret på kort tid som da jeg skulle bli forklart gramatikken. Ingenting gir noe mening.

    • Hei Janus,

      det høres ut som om dere har vært litt «lost in translation». Jeg synes egentlig ikke at kinesisk gramatikk er så utrolig vanskelig. Uansett: hvis man bare snakker nogenlunde fint og forståelig, så er ikke gramatikken så viktig med mindre man er på et «business-nivå».

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.