Vurderer du å reise til Kina i år?
Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.
Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.
Kinarestauranter i Norge
Når man har vært i Kina et par ganger, så er det veldig spesielt å komme tilbake igjen til Europa og smake en helt annen mat enn det man hadde der nede. For det er ingen eller liten tvil om at maten er svært spesiell der nede for oss som er vandt til vanlig vestlig kost.
Men det er en del restauranter som kjører et kinesisk løp når det kommer til å tilby gode kinesiske retter også her hjemme i
Norge.
Spørsmålet er bare; smaker det likt?
Selv har jeg til stadighet prøvd en restaurant i Oslo som kalles for ”Shanghai chinese restaurant” (Jepp, originalt navn!), og kan med hånden på hjertet si at det likner ganske mye den maten man får tilberedt i den gigantiske kystbyen.
Mer autentisk i Kina, men høyere kvalitet på råvarene i Norge
Problemet er bare at mangelen på ferske råvarer dessverre er ganske merkbar, noe som gir et dårlig utslag i selve tilberedelsen av maten. I Beijing har man god tilgang på Beijing-and, i Shanghai er de viktige grønnsakene mye nærmere og i den sørlige provinsen har man en nærmest ubegrenset tilgang på svinekjøtt.
Når alt kommer til alt må vi riktignok påpeke at det er betydelig forskjell på kvaliteten på råvarene i Kina og Norge. Norge scorer tross alt veldig høyt på matsikkerhet, og vi har et fantastisk landbruk som er underlagt strenge restriksjoner. Med andre ord: mat man kjøper i Norge vil, nesten alltid, være av veldig høy kvalitet. Akkurat det kan man dessverre ikke si i Kina.
Noe man kanskje bør holde seg litt unna er såkalte kinesiske pizzarestauranter – da man i Kina i svært liten grad lager den italienske retten. Har man da altså et håp om å få smakt en skikkelig kinesisk pizza, så tror jeg dessverre at man må se seg skuffet.
«Hot Pot» og Kinesisk Barbecue – for dyrt for Norge
Det er enkelte tradisjonelle kinesiske restaurantvarianter som man rett og slett ikke kan servere i Norge. Grunnen? Det vil koste for mye.
To gode eksempler er Kinesisk Barbecue og Hot Pot. Dette er konsepter der man baserer seg på at en liten gruppe mennesker bestiller 7-8-9-10 ingredienser som de dytter nedi en gryte (Hot Pot) eller steker på bordet foran seg (Kinesisk Barbecue). Det sier seg selv at det å kjøpe 10 ingredienser i Norge minst vil koste deg 3000 kroner.
Jeg har i hvert fall til gode å se et velfungerende Hot Pot-prosjekt i Norge.
Dette er hvordan Hot Pot ser ut når man kjøper det i Kina:
Øl og brus i Kina
Når det kommer til drikke, så er kinesisk øl faktisk ganske godt. Selv har jeg aldri prøvd vinen eller den lokale brusen, men det ryktes at dette kan ha en noe spesiell smak for oss med vestlige ganer. Uansett skal du ikke være redd for å ikke bli tilbudt Coca Cola eller Fanta når du er på restaurant i Kina.
De fleste Kina-restauranter i Norge serverer jo TsingTao (Qingdao/青岛 ) som er en veldig lys og god øl.
Det skal i aller høyeste grad være mulig å spore opp både det ene og det andre i et land som kan tilby såpass mye godt og spesielt innenfor matkulturen.
Til sist vil jeg komme med et tips til dere som reiser til Beijing og ønsker å spise på en av verdens beste restauranter; Beijing Duck House som ligger litt nedenfor den himmelske freds plass imponerer virkelig!
Are Kalvøs prosjekt: «Våre Venner Kineserane»
Are Kalvø er en humorist og kulturpersonlighet. Helt siden jeg leste hans bok «Syden» har jeg også vært en fan av hans forfatterskap.
Uansett: han har skrevet en bok om norske kinarestauranter. Prosjektet fungerte på følgende måte: Kalvø reiste rundt til alle norske kommuner som hadde en kina-restaurant (det er 158 av dem…) og dokumenterte hva han smakte, så, opplevde og følte. Ikke mer komplisert enn det.
Slik ser boken ut:
For noen år siden var jeg i diskusjon med en som ønsket å starte «western» restaurant på et hotell i Huangdao (Qingdao). Som jeg forklarte han at da måtte han skaffe kjøkkensjef fra Frankrike. Begrunnelsen min var at vi kan ikke lage kinesisk mat og en kineser kan ikke lage vestlig mat. Det går på å finne rett råstoff og tilberedning. Det ble kinesisk. Var en gang og spiste på en kinesisk i Mo i Rana, drevet av kinesere. Utmerket sted. Det ble jo litt spesiell servise når jeg ropte på kelneren 服务员 (Fúwùyuán). Ulsteinvik har også en bra kinarestaurant.
Var på et spisested med grill på alle bord. Betalte en fast pris ved inngangen Der kunne en hente det man ønsket og ta med til bordet og grillle.
For de som liker fisk kan det anbefales. Kelneren tar deg med til fiskekassene, (akvariene) med levende fisk. du får velge den fisken du vil ha. Den blir håvet opp og rett på kjøkkenet med den. Ferskere fisk får du ikke.
Bodde i over 2 år på Shangri-la i Dalian. Der hadde de «western» mat i restauranten. Kineserne hadde en stygg uskikk, spytting. Grønnklysa ble harket opp og spyttet der de var, inne og ute. På teppebelagt gulv, ingen brydde seg. Satt i røykeavdelingen i restauranten. Ved nabobordet, ikke i røykeavdelinden var det en som la en skikkelig klyse på teppet. Da hadde jeg fått nok. Flyttet til et bord i motsatt ende. Så kom en servitør og sa til meg, det er ikke tillatt å røyke her. Svarte kort og sa: Hvis det er tillatt å spytte her, kan jeg røyke her.
Noe som jeg ble fortalt av venner var måten en holder spisepinnene på tilkjennegir en hvem du ønsker å gifte deg med. Holder du langt oppe ønsker du en langt borte fra. Holder du pinnene langt nede skal den være fra nærområdet. På mitten spiller det ingen rolle.
En ting som er helt forskjellig fra det vi er vant med. Du får alltid servert lunkent vann til å begynne med. Det er en tradisjon som er fra gamle tider. Da ga en sine gjester/besøkende te, varm te uten sukker. Det er kinesernes måte å si at en er velkommen. Det er ikke særlig lurt å servere en kineser vann med isbiter. Omskrevet vil det si at en ikke er velkommen. Ikke gjør den tabben å be om isvann i kina. Fordensaks skyld hjemme også.
En skal ikke «kødde» med kultur.