Som du sikkert allerede var klar over står Kina for 1/5 av verdens befolkning, 1,3 milliarder kinesere bor i Kina. Selv om landet er stort er det likevel veldig overbefolket i tettbebygde strøk, dette får turistene merke.
Hvor mange kinesere vil det være i år 2100?
Svaret på det er selvfølgelig: det er helt umulig å si. Men mange forskere har prøvd seg på ulike prosjekteringer for å se på sannsynlige scenarioer.
I følge forskere er dette den aller mest sannsynlige utviklingen over Kinas befolkningsvekst:
Med andre ord vil man se høydepunktet i år 2030, hvor det deretter vil gå nedover. I år 2100 vil det knapt nok være 1 milliard mennesker boende i Kina.
Stor pågang i de store byene
Byer som Beijing, Shanghai og Hong Kong er store byer med enormt mange innbyggere. Ta for eksempel Shanghai, en by som sikkert er 15 ganger større enn Oslo har et innbyggertall som er 30 ganger høyere enn Norges hovedstad. Det vil si at Kinas nest største by har et innbyggertall på 15 millioner mennesker. I tillegg til dette ferdes det hundretusener med turister her i høysesongen. Det kommer ikke som noe sjokk at det er svært overbefolket i Shanghai.
Som nevnt over er landet utrolig stort, verdens nest største land. Man kan jo spørre seg selv hvorfor det er så overbefolket her. Hvis jeg sier at byene Beijing, Shanghai, Tianjin og den relativt lille provinsen Shandong alene står for 166,1 millioner innbyggere skjønner du kanskje bedre at folk bor tett. Hovedgrunnen til dette er den naturlige urbaniseringen som har pågått i flere tiår. Kinesere, som alle andre folkeslag, trenger penger og når flere og flere kinesiske og internasjonale selskaper slår rot i de store byene tiltrekker dette seg masse folk.
Industrialisering i Kina
I 2010 var amerikanske Apple et av selskapene som dro nytte av den enorme overbefolkningen i Kina.
Mange nyhetsoppslag om effektiv elektronikkbygging fra underbetalte og slitne ansatte førte til at Kinas overbefolkning virkelig fikk sin velfortjente internasjonale oppmerksomhet. Sakene i nyhetsbildet ble til slutt, tragisk nok, vinklet mot at flere av Apples ansatte tok sine egne liv på grunn av manglende tilsyn og goder fra arbeidsgiveren.
Det å gå rundt på gaten i noen av de større byene i Kina gjør noe med deg. Ekstreme folkemengder over alt, hundrevis av biler som skal frem til en hver tid og små avstander mellom enorme bygninger utgjør mye av bybildet i blant annet Beijing og Shanghai. I Kinas tredje største by, Xi’an, vises overbefolkningen på hundrevis av de nye «borettslagene» i utkanten av byens kjerne.
Her satses det virkelig på økt urbanisering!
Ettbarnspolitikk fra myndighetene
Kinas regjering har innført noe de kaller en ettbarnspolitikk. Den går ut på at hver person i Kina kun kan få ett barn. Og de av dere som vet litt om enkel biologi skjønner at det med tiden vil bety at overbefolkningsraten i Kina etter hvert vil peke nedover. Men til tross for denne politikken fra kinesiske myndigheter tyder veldig mye på at mørketallene er store – og at det er en del skjulte fødsler rundt omkring i Kinas bakgater. Myten om at familier setter ut jentebabyene sine i skogen for å dø i håp om å få en guttebaby er ikke helt sant. Det er mulig at det skjer, men i veldig lite omfang.
At overbefolkningen i Kina en dag skal ta slutt er ikke veldig lett å tro når du går på gaten i en av Kinas storbyer, men utviklingen ser gradvis ut til å forme Kina som et mindre overbefolket land, noe som er positivt for den store mengden. På kort sikt er ikke Kinas utvikling veldig positiv, da stor urbanisering (folk flytter inn til byene) og produksjon av barn i det skjulte på landsbygda er faktorer som skjer i stort omfang.
Vi får i hvert fall håpe at kurven etter hvert begynne å peke nedover, og at overbefolkningen i Kina ikke blir et globalt problem på sikt.