Vurderer du å reise til Kina i år?
Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.
Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.
Dette koster ting i Kina
Mange turister er ofte opptatt av hvilke priser som det opereres med i de landene de besøker. Og det er naturlig – for man ønsker jo som regel å sette opp et reisebudsjett om økonomien er noe av det som skal prioriteres. Veldig mange nordmenn vet veldig lite om kostnadsnivået i Kina, og det er ikke så rart. Ting blir naturligvis dyrere kontinuerlig nå som økonomien vokser i en nesten eventyrlig fart. Du kan for eksempel ikke sammenligne dagens kostnadsnivå med det som fantes for 10 år siden.
En nettside jeg bruker flittig for å sjekke prisnivået i utlandet er Numbeo. I skrivende stund (2016) kan siden fortelle meg om følgende forskjeller mellom Kina og Norge:
Og en oversikt over diverse priser i Kina er derfor svært nyttig. Her er noe av det du bør vite:
Norsk krone versus kinesisk RMB
Først og fremst kan det være greit å redegjøre for den valutabaserte utviklingen man har sett mellom Norge og Kina de siste årene. Da jeg først flyttet ned til Beijing i 2014 var 1 norsk krone det samme som 1 kinesisk RMB/Yuan.
Nå, i skrivende stund i 2016, er èn krone kun verdt 0,7 kinesiske RMB. Med andre ord har den norske kronen svekket seg kraftig mot den kinesiske valutaen, noe som gjør det mye dyrere for nordmenn å feriere i Kina. En nedgang i oljeprisen har svekket den norske kronekursen kraftig mot mange utenlandske valutaer.
Her kan du se en graf over hvordan ting har utviklet seg de siste årene (mellom 2006 og 2016) med den norske kronen og den kinesiske RMB:
Transport
Transport er som regel svært billig i Kina. Kollektiv transport som busser, trikker og tog koster nærmest èn krone uansett hvor du skal ferdes, mens det i taxier og på sykkelutleie kan variere noe mer.
Eksempel på priser på transport:
Taxi-tur fra flyplassen i Beijing til sentrum: 150 kroner samme hvor mange du er i taxien. Dette er cirka like langt som det er fra Gardermoen til sentrum av Oslo – og den turen ligger vel på rundt 800.
Busser rundt om i Beijing eller Shanghai: dagskort fåes kjøpt til 10 kroner og kan brukes ubegrenset i 24 timer. Du må likevel passe på at bussene er svært treige og kronglete. Samme priser gjelder tog og trikk, men dette er mer effektive fremkomstmidler.
Mat og drikke
Du blir heller ikke ruinert om du spiser godt i Kina. Mange tar seg ekstra betalt for en god beliggenhet (altså i midten av der de vestlige turistene ferdes), noe som gjør at du må søke litt bort fra sentrum om du skal gjøre de virkelig store kuppene. Kinesisk mat er også billigere enn typiske vestlige fastfood-kjeder som McDonalds og KFC, uten at du blir ruinert av å spise der heller.
Eksempler på priser på mat og drikke:
Tradisjonell kinesisk frokost inkludert drikke: 50 kroner.
Tradisjonell kinesisk lunsj/middag inkludert drikke: 75-125 kroner.
Big Mac-meny på McDonalds: 30 kroner.
Det skal riktignok sies at en tradisjonell kinesisk frokost inneholder mye mer mat enn det en Big Mac på McDonalds gjør, så det lønner seg nok å prioritere etter hvor mett du blir til enhver tid.
Hotellrom
Hoteller i Kina opererer ofte med vestlige priser, men det kommer (selvfølgelig) an på hvilken by du skal besøke. Hotellrommene i Shanghai og Hong Kong er ofte som de i London – små og i helt OK standard. Det anbefales dog at man velger et hotell med litt høyere standard enn «mengden» da det generelt er små forskjeller på tre- og femstjerners hoteller.
Utenfor Shanghai og Hong Kong kan man finne hotellrom svært billig. Kina er et av de landene hvor man kan unne seg litt ekstra i form av luksus rett og slett fordi prisene ligger veldig lavt.
Mindre byer og bestilling av hotell på nett
Store byer som nordmenn ikke har hørt om (Suzhou, Hangzhou og Chongqing) har ofte veldig mange gode fem stjerners hoteller man kan få leie rom hos til «spottpris». I tillegg vil jeg virkelig påpeke at det er anbefalt å bestille hotellrom via verdens største hotelldatabase Hotels.com. De tilbyr det bredeste utvalget i Kina for nordmenn, og nær sagt alle hotellene har en viss standard.
Mange nordmenn velger uheldigvis å bestille hos CTRIP. Det er et selskap som har høyere priser for utlendinger enn kinesere (og spesielt dyre for nordmenn). I tillegg har jeg opplevd at bildene ikke alltid samsvarer med virkeligheten. Det betyr at man står i fare for å bo på et skittent hotell med kakerlakker løpende rundt….
Sjekk ut hotels.com ved å klikke her.
Kredittkort
Bruk et kredittkort når du bestiller reisen til Kina. Mange av bankene har gratis reise- og avbestillingsforsikring (innenfor visse rammer naturligvis) hvis du betaler over halvparten av reisens kostnader med kortet.
Til tross for at Kina fortsatt er et «cash-basert» samfunn, så kommer et kredittkort godt med.
OBS! Du bør naturligvis ikke bruke et kredittkort som et vanlig bankkort når du er utenlands. Med andre ord skal du altså ikke ta ut penger i minibank da dette er en type transaksjon det umiddelbart vil påløpe renter på.
Og for ordens skyld: finere restauranter i Kina støtter også betaling med norske kredittkort.