Vurderer du å reise til Kina i år?
Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.
Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.
Jeg var selv tilstede i Kina da fotball-VM herjet som verst i Sør-Afrika 2010. Og ble rimelig overrasket over den store interessen blant kineserne – her er jo alle superinteressert i fotball, tenkte jeg. Men det er en del andre ting som du kanskje forbinder mer med tradisjonelle kinesiske idretter. Her er noen av dem.
Sjakk blir definert som en idrett, tro det eller ei. Og når vår egen Magnus Carlsen har gjort seg såpass bemerket internasjonalt, så har vi fått en del informasjon om sporten sjakk gjennom diverse medier. Sjakk spilles av over 100 millioner (!) kinesere, men opptil 90 % driver kun på hobbybasis, og de færreste deltar i noen form for konkurranser i det hele tatt.
Sumobryting er noe av det du kanskje forbinder med det fjerne østen? Og det kan absolutt være rett, men sumobryting har faktisk sin rot i Japan. På en reise til Kina er ikke sumobrytere det første du vil treffe på, men det finnes faktisk i et større omfang enn man først trodde. På listen over aktive sumobrytere på Wikipedia.org kan du finne frem til et fåtall kinesere. Men de fleste er, som tidligere nevnt, japanere.
Nasjonalsport: Basketball?
Til tross for at kinesiske myndigheter aldri har anerkjent èn spesifikk sport til å være nasjonalsporten, så blir ofte to alternativer nevnt når temaet kommer opp i en samtale: ping pong (bordtennis) og basketball. Til tross for at kineserne ikke kan måle seg med amerikanere eller europeere høydemessig, så har de faktisk et overraskende godt basketball-landslag.
Den nasjonale toppserien har klart å kapre talenter som Tracy McGrady og Stephon Marbury.
Ping pong blir ofte vurdert til å være nasjonalsporten rett og slett fordi kineserne bemerker seg enormt i sporten internasjonalt. «Alle» gullvinnerne i bordtennisturneringer er kinesere, noe som naturligvis skaper en nasjonal interesse som favner bredt.
Fotballinteressen i Kina øker
Fotball har i de seneste årene økt sin populæritet med mange, mange prosent. Det kinesiske fotballandslaget er dog ikke noe særlig å skryte av – til tross for at Kina har 1,3
milliarder innbyggere. Men de seneste årene har tilgangen på internasjonal fotball på kinesisk TV økt betraktelig, noe som gjør at interessen gradvis stiger.
Jeg har selv bodd i Beijing noen år nå og har fått med meg fotballaget Beijing Guoans kamper ganske ofte. Nivået ligger sånn cirka likt med Tippeligaen, med enkelte innslag av virkelig store internasjonale stjerner (Didier Drogba og Niclas Anelka to av dem). Det finnes en hel haug med muligheter for å se kinesisk toppfotball når man er turist i Kina. Selv har jeg vært heldig nok til å både se Beijing Guoan og Shanghai SIPG på hjemmebane i min Kina-karriere så langt.
Sport og idrett i Kina er hovedsaklig drevet av disse tre aktivitetene, men mange typer kampsport og brettspill utøves også i større og mindre omfang. Ta deg en reise til Kina for å se hvilke sporter som utøves – det er ikke så veldig dyrt om du skaffer deg noen billige flybilletter…
Bilder fra fotballkamp i Shanghai
Nå har jeg bodd i Shanghai i snart fem år og har etterhvert blitt en rimelig fast tilskuer på Shanghai SIPG sine kamper. Hvis du er interessert i fotball, så har du definitivt hørt om noen av profilene som har vært i klubben i løpet av de par siste årene:
– Hulk (Brasil)
– Oscar (Brasil, tidligere Chelsea-spiller)
– Ricardo Carvalho (Portugal, også tidligere Chelsea-spiller)
– Villas-Boas (Tidligere Chelsea-trener)
– Elkeson (Brasil)
Du ser kanskje et mønster i at samtlige snakker portugisisk?
Uansett, jeg har tatt en del bilder fra kampene som jeg tenkte å dele med dere.
Klikk på bildene for å få dem større.
Shanghai Stadium tar rundt 80,000 tilskuere, så det er litt annerledes enn å se kamp på Ullevaal Stadion.
Sjakk
Kinesisk sjakk og vestlig sjakk er to ganske forskjellige ting. Og nei, da snakker vi ikke om det man på folkemunne kaller kinasjakk. Det er noe helt annet igjen.
Men vestlig sjakk (国际象棋), altså det som Magnus Carlsen spiller, er også ganske populært i Kina.
Her er oversikten over de beste sjakkspillerne i verden i skrivende stund:
Blant de 15 beste sjakkspillerne i verden er to av dem kinesiske.
Vestlig sjakkmiljø i Kina?
Hvis du ivrer etter å spille litt sjakk når du er i Kina (enten fastboende eller om turist), så finnes det også muligheter for det.
Her kan du selv se en Wechat-gruppe jeg er medlem i, hvor det er rundt 300 mennesker som samles til sjakkturnering og øl hver torsdag:
Hvis du lurer på noe mer angående sport og idrett i Kina, så legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet.