For noen dager siden laget vi en artikkel basert på en snakk med flere studenter i Beijing og Shanghai om utfordringene ved å være student i Kina. Men vi tenker egentlig å oppfordre folk til å studere i verdens mest spennende land og en av de for alvor voksende økonomier – så vi tenkte å ramse opp noen fordeler ved å være student i Kina slik at man kan få et mer nyansert bilde på hvordan studenttilværelsen kan være.

Min egen historie som student i Beijing

Selv har jeg studert i Kina i tre år. Over to år tok jeg mastergraden min i økonomi og administrasjon gjennom Sino-Danish center (Aalborg Universitet) i Beijing. Deretter tok jeg meg et år for å bli enda bedre i kinesisk enn det jeg var.

Dette er et klassebilde vi tok da vi hadde en tur innom hovedkontoret til Huawei:

Klassen vår i Beijing. Foto: reisetilkina.com

Som du kanskje ser, så var halve klassen skandinavisk (kun dansker og meg) – og den andre halvparten besto av kinesiske studenter.

Det å studere i Kina har gitt meg så mange muligheter senere i livet at jeg følte temaet egentlig fortjente en egen artikkel.


For å begynne listen med en eneste gang skriver vi følgende:


Språket.

Det at vi har språket på både «utfordringer» og «fordeler» kan være litt misvisende, mener mange. Men det å lære seg kantonesisk eller mandarin er en helt utrolig stor fordel som gir veldig mange mennesker den drømmejobben de ønsker seg etter endt studie.

Les også: Lære seg kinesisk – hva må du tenke på?

Men de aller fleste studenter i Kina sier at det vil lønne seg å fokusere på det muntlige fremfor det skriftelige.

Selv er jeg sjeleglad for at jeg «plukket opp hansken» og lærte meg Mandarin fra dag 1. Det var vel kun to stykker som aktivt gikk inn for å lære seg kinesisk (vi studerte jo tross alt økonomi), og jeg var heldigvis en av dem. Det har jeg hatt utrolig mye nytte av da jeg begynte å jobbe i Shanghai, men det er også noe som jeg merker at bedrifter i Norge er veldig opptatt av.




Mat- og boligpriser.

I tillegg til alkohol selvfølgelig, så er det utrolig billig å både bo og spise i Kina. Skal man på restaurant midt i Shanghai sentrum, så vil det nok ikke koste så mye mer enn 20-30 kr for full middag med drikke til – noe veldig mange vestlige turister og studenter nyter godt av.

Skal man gå på de litt dyrere restaurantene, så vil det nok koste rundt 100 kroner for en helaften.

Det skal riktignok sies at prisene har steget ganske signifikant for nordmenn i 2016 da oljeprisen har gått ned og den norske valutaen har blitt devaluert i større grad enn tidligere. Men fortsatt er det mye billigere for bolig og mat i Beijing/Shanghai/Chongqing/Nanjing/etc, enn det er i Oslo, Trondheim eller Bergen.

Knytte kontakter.

Det å knytte kontakter fra Handelshøyskolen i Bergen for eksempel er jo gull verdt videre i livet, men hva med å bli kjent med de aller beste økonomene, legene eller generelt de klokeste hodene i et land med 1,3 milliarder mennesker? Nettverksbygging i Kina er virkelig gull verdt for videre karrieremuligheter – spesielt om du er dristig nok til å tenke deg en karriere videre i Østen etter  endt studier.

Etter fem år i Kina sitter jeg igjen med et så enormt internasjonalt kontaktnettverk at jeg knapt nok mangler venner/kontakter i en eneste storby i hele verden. Det er et kjempepluss hvis man én dag ønsker å drive internasjonal forretning fra enten Norge eller Kina.


Skille seg ut når man søker jobb.

Utenlandsstudenter tjener generelt bedre og har bedre karrieremuligheter enn de som studerer i Norge… akkurat det trenger man ikke lete lenge på e24.no for å finne ut av. Og når man kommer med gode papirer fra et kjent universitet i Kina, så vet de aller fleste arbeidsgivere hva de får – nettopp kvalitet.

Akkurat søknadsprosessen til de kinesiske universitetene kan være litt vanskelig, men det hjelper å lese seg opp på diverse nettsteder for å finne ut nøyaktig hvordan man gjør det. Det er også noe som heter ANSA Beijing og ANSA Shanghai som man kan ta kontakt med på Facebook slik at man får full kontroll på det praktiske.

Link til Facebook-sider:

ANSA Shanghai
ANSA Beijing



Beijing Language University. Her går det flere nordmenn. Foto: Reisetilkina.com
Beijing Language University. Her går det flere nordmenn. Foto: Reisetilkina.com

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.