Studere i Kina

Først og fremst; hvorfor skal man studere i Kina?

Representanter for norske myndigheter (var det Trond Giske?) gikk for noen år siden ut og anbefale nordmenn å studere på kinesiske universiteter og høyskoler. Grunnen var enkel; Kina ser ut til å bli en økonomisk stormakt i mange år fremover, og det er viktig at Norge kan være med på å handle med kineserne når den globale

Språkbarrieren kan være vanskelig å bryte i Kina.

økonomiens maktsentrum flyttes fra vest til øst.

Hva kan man studere i Kina?

Det vanligste blant norske studenter er å studere økonomi/markedsføring via linjen ”internasjonal markedsføring” på BI. Nå skal det sies at BI er en svært svak handelshøyskole sett i internasjonal sammenheng og vi vil NØDIG anbefale noen å gå der med mindre man må.

Ut over dette er det primært kinesere som fyller opp studieplassene på kinesiske universiteter, men det er godt mulig å ta en mastergrad i økonomi eller liknende. Medisin er det også mulig å studere i Kina på ekstremt gode universiteter.



Er det mange nordmenn som studerer i Kina?

Tja, det er vel rundt 300 norske studenter i Kina i skrivende stund, og langt de fleste av dem holder til i en av de to storbyene Shanghai og Beijing.

Dette tallet er riktignok noe som endrer seg hvert eneste år. På generelt grunnlag kan man si at antall norske studenter i Kina (heldigvis) øker årlig.

Får man støtte fra lånekassen for å studere i Kina?

Dagens ordning er i hvert fall slik at man er nødt til å finansiere det første året selv (noe som koster godt med

Finnair selger billige flybilletter til Kina.

penger), men får støtte fra Lånekassen etter det første året slik at man kan overleve på lånte penger. Det gis også et ekstra reisestipend for folk som velger å studere i Kina.

Hvordan går man frem for å studere i Kina?

Først ville jeg ringt ANSA – organisasjonen for studenter i utlandet. Deretter ville jeg fulgt deres råd om hvordan man søker, hva man trenger og hvilke tidsfrister man skal forholde seg til.

Ut over dette ville jeg sjekket det aktuelle universitetets nettside – som alltid har en engelsk versjon.

Et godt tips vil også å umiddelbart melde deg på språkkurs slik at du har et godt grunnlag for å komme deg inn i den kinesiske kulturen. Du skal huske på at du som studerende i Kina bør være inkluderende og sympatisk mot kineserne – og det er et fantastisk folkeslag som gjerne ser sitt snitt i å bli venn med hyggelige og sympatiske europeere.




LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.