Vurderer du å reise til Kina i år?
Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.
Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.
Hvis du tror trafikken i Oslo, Trondheim eller Bergen er kaotisk og frustrerende, så kan du rett og slett kalles bortskjemt. Et par timer i Shanghai eller Beijing er alt du trenger for å forstå at vi har det litt for godt hjemme i Norge.
Trafikken i Kina kan egentlig beskrives som ganske kaotisk, og det er et par ting du absolutt bør være varsom på når du ferierer i landet.
Hvorfor bør du unngå rushtiden i Kina?
Fordi det er helt uutholdelig å reise noe sted i rushtiden. Det går sakte, folkemengdene er enorme og du blir rett og slett veldig sliten av det.
La meg ta et eksempel fra min egen tid i Shanghai. Jeg hadde en jobb som tillot oss å jobbe på «fleksitid». Vi kunne ankomme kontoret mellom 08:00 og 10:00 om morgenen – og dra hjem mellom klokken 17:00 og 19:00, alt ettersom når vi kom. Til tross for at jeg er en morgenfugl valgte jeg alltid å utsette arbeidsdagen min så mye som mulig.
Jeg vil helt seriøst mene at det å ta metroen i Shanghai mellom 07:30 og 09:00 ikke er menneskelig. Spesielt hvis man jobber i de sentrale delene av byen.
Det å stå inneklemt med 2000 kinesere i en varm og trang t-banevogn kan kanskje høres litt eksotisk ut for turister. Men etter å ha gjort det èn gang, så lengter man ikke akkurat tilbake.
Jeg skulle ønske jeg hadde et bilde av hvordan det var på metroen i Shanghai/Beijing, men jeg kommer aldri til å dra dit igjen…så det blir dessverre ikke noe bilde. Men hvis du noensinne har sett en maurtue fylt med aktive maur, så kan du i hvert fall ha et bilde i hodet av hvordan det ser ut. 🙂
Oppdatering: Jeg fant en video fra Beijing som illustrerer poenget mitt på en ganske god måte.
Dette er ikke noe du har lyst til å være en del av.
Fotgjengeroverganger = IKKE TRYGT
I Norge er man vant til at biler stopper for fotgjengere. SPESIELT hvis de prøver å krysse veien på et sted hvor det er striplede linjer som indikerer en fotgjengerovergang. Disse linjene finnes også på veier i Kina, men de betyr ingenting. Null og niks.
Selv holdt jeg og min kjæreste på å bli overkjørt første gangen vi var i Beijing. Vi forsto rett og slett ikke at man har veldig lite respekt for fotgjengere i Kina.
Trafikksikkerheten i Kina er «så som så». I følge denne artikkelen dør det rundt 58,000 mennesker i trafikken hvert år, og de fleste blir drept av fyllekjørere eller folk som kjører for fort. Nå har man heldigvis ikke en like markant alkoholkultur i Kina som man har i Europa, men det er fortsatt et betydelig antall sjåfører som kjører i ruspåvirket tilstand.
Jeg hadde en kinesisk kamerat som ikke så noe problemer i å kjøre hjem med bilen sin etter at han hadde vært en tur ute på byen. Da han fortalte meg om det, så tvang jeg ham å sove i bilen sin helt til han hadde blitt edru nok til å kjøre hjem. Mangel på holdningskampanjer har ført til at mange ikke ser på fyllekjøring som like alvorlig/skadelig som det man gjør hjemme i Norge.
Er taxi eller metro/buss det beste for å komme seg rundt i Kina?
I de større byene er metrosystemet veldig billig og effektivt. Ofte er det også raskere enn å dra med taxi, spesielt i rushtiden.
Taxi er forholdsvis billig i Kina, og kan også bli sett på som et godt alternativ.
Det handler også litt om hvilke byer du er i. 90 % av alle nordmenn som reiser til Kina drar til Guangzhou, Shenzhen, Beijing eller Shanghai. I disse byene vil jeg absolutt anbefale å ta metroen – for både din egen skyld og for miljøets skyld. I mindre byer som Qingdao og Suzhou er verken biltrafikken like ille, ei heller er metrosystemet godt nok utviklet til at du kan komme deg rundt på en effektiv måte.
Buss vil jeg ikke anbefale. Der er all informasjonen alltid på kinesisk.
Hvis du ønsker mer informasjon om hvordan du tar kollektivtransport i de større kinesiske byene, så har jeg også skrevet en artikkel om det. Den er egentlig Shanghai-spesifikk, men prinsippene gjelder i alle de store byene inkludert Hong Kong, Beijing, Taipei og Guangzhou.
Taxisvindel i Kinas større byer
I en artikkel som dette kommer man dessverre ikke unna taxisvindel. Det er kanskje ikke den mest avanserte formen for svindel som finnes i Kina, men desidert den vanligste.
Vær alltid obs når du setter deg inn i en taxi i Kina – og spesielt nær turistområder. Hvis taxisjåføren kommuniserer noen ord på engelsk eller av andre grunner har veldig lyst til å ha deg som passasjer, så er det dessverre en grunn til det: vedkommende ønsker å svindle deg.
Denne artikkelen om svindelmetoder bør du ALLTID lese før du reiser til Kina. Den kan redde deg fra å bli svindlet. Tro meg: det er veldig mye nyttig informasjon der.
Konklusjon
Valg av transportmidler er egentlig helt opp til deg selv. Hvis du har dårlig tid (som er litt spesielt å ha når man er på ferie), så skal du ikke regne med at taxien tar deg kjapt frem i rushtiden.
Selv har jeg aldri følt meg direkte utrygg når jeg har kjørt Uber eller taxi i Kina. Dog skal jeg innrømme at de har en råere/mer direkte måte å kjøre på enn vi har i Norge. Hvis du er litt skremt for farlige trafikksituasjoner og brå forbikjøringer, så vil jeg anbefale at du holder deg til offentlig transport så langt det lar seg gjøre.
Som fotgjenger skal du ikke se deg to eller tre, men helst fire ganger på hver side av veien før du krysser.
Mye interessant lesing, og kan bekrefte det meste.
Jeg har ikke vært i Beijing, men i Shanghai (Pudong) noen uker. Mest i Dalian og bydel Huangdao (Qingdao) i flere år. Det er riktig at som fotgjenger MÅ du se deg for, før du går over på gangfelt. Kina kom med ny «vegtrafikklov» 1 mai 2004. I den gamle «loven» sto det i en paragraf at bilførere skulle stoppe for fotgjengere. Noen paragrafer senere sto det at hvis det oppsto noe (påkjørsel) hadde bilfører ingen ansvar.
Før jeg krysset gaten på fotgjengerfelt, gikk jeg over når kineserne gikk. De ventet til det var bilfritt. Forsøkte en gang å ha med en meter langt rør. Det hjalp. Ingen ville ha skråm i lakken på bilene.
Vi har krav om bruk av lys på bilene. I Kina er/var det forbudt å bruke lys på dagtid. Det var ofte at de glemte å bruke lys på kvelden da det ble mørkt. Så se deg for flere ganger før krysser gaten. Min anbefaling er å se hva de lokale gjør.
Tok en gang taxi fra verftet til hotellet. Det var firefelts veg med dobbel sperrelinje mellom kjøretetningene og 60km fartsbegrensning. Det var den villeste turen jeg hadde hatt i mine mer enn 15år i Kina. Han var mer på andre siden av sperrelinjen og kjørte som et «svin». Ofte i 90-100km/t. Da vi kom fram til hotellet forlangte han 35RMB. Du får bare 15RMB fordi måten du kjørte på. Han sa ingenting. Det lønner seg å sette seg i framsete i taxien. Da har du oversikt over hva har gjør når du skal betale. For å unngå å bli svindlet. Som turist er du et lett offer.
En historie utenom det normale. Sto og ventet på toget fra Huludao til Beijing. Det var mange kinesere som sto hulter til bulter og ventet. Jeg gikk bakerst i forsamlingen. Det finnes ingen køkultur i Kina. Så kom en fra jernbanen og pekte på meg, og sa at jeg måtte stille meg fremst. Da ble det mye «谢谢 Xièxiè» takk fra min side.
Anbefaler alle som skal til Kina og sette seg litt inn i kulturen. Den er noe helt annet enn hjemme i Norge. Ikke oppfør deg som i hjemme, da taper du.
God tur