Skal du flytte deg fra A til B når du er på reise i Kina har du flere alternativer. Noen er selvfølgelig raskere og mer konfortable enn andre, men så kommer det også helt an på hvor mye du er villig til å betale for å forflytte deg. Her er en guide til deg som ønsker å vite mer om transport i Kina – og spesielt til deg som skal flytte deg rundt i østens store rike.
Hvordan reiser kineserne selv innenlands?
«When in Rome, do as the romans do» er det noe som heter. Og hvem er vel bedre enn kineserne selv til å veilede utlendinger til hvordan de bør reise innad i Kina?
Det skal sies at jeg snakket med en taxisjåfør i Shanghai da jeg var på vei hjem til Norge. Han sa følgende om hvordan kineserne tenker om transport innenlands:
– Man velger buss hvis man har meget god tid.
– Hvis man skal nå et møte på et bestemt tidspunkt, så skal man for all del holde seg unna fly. Jeg vil tippe at fly i Kina gjennomsnittlig er forsinket to timer hver gang (det er ikke engang tull…).
– Skal man i et businessmøte i Shanghai og er på vei fra Beijing, så skal man for all del ta hurtigtoget (gao tie). De er så og si ALDRI forsinket, og i tillegg er de veldig behagelige å kjøre med.
Prisnivået på de ulike transportformene i Kina er slik:
Buss: $
Fly: $$$
Hurtigtog (Gao tie): $$$
Vanlig tog: $$
Men hvordan er det egentlig å fly, ta tog og buss mellom kinesiske byer?
Fly
Avstandene er veldig store mellom de største byene i Kina så å fly er helt klart den enkleste og raskeste måten å forflytte seg på. Søker du litt rundt og er du fleksibel på datoer er det store muligheter for å finne billige flybilletter. Flybilletter ligger på mellom 850 yuan og 1500 yuan avhengig at hvor du skal forflytte deg mellom. Mange hoteller kan hjelpe deg med å bestille billettene, men hvis ikke hotellet ditt er behjelpelig med det finnes det reisebyråer i alle byer med litt størrelse – problemet er ofte at man er avhengig av kinesisk tolk hos disse reisebyråene.
Jeg har flydd fra Beijing til Shanghai, fra Shanghai til Xian og Xian til Beijing – og det har vært en fornøyelse hver gang. Du kan sjekke ut Air Chinas engelske nettside her.
Det er med andre ord veldig greit å få noen kinesere som kan engelsk med på flybookingen da det kan oppstå store problemer dersom du har feilbooket billetten din. Prøv alltid å være på den sikre siden. Og ja – det er ofte en del forsinkelser på de kinesiske flyplassene, men det får man bare ta som en del av opplevelsen.
Tog
Å reise med tog har blitt veldig populært i Kina. Her er både pris og muligheten til å oppleve underveis hovedgrunnene. Pris avhenger av hvorden type tog du velger (ekspress-tog eller vanlig), mellom hvilke byer, lengden på turen og sist men ikke minst hvilken klasse du velger. Det finnes fire forskjellige klasser på tog i Kina, disse er; soft sleeper, soft seat, hard sleeper og hard seat, der prisen er høyest på soft sleeper og lavest på hard seat. Soft sleeper betyr ikke nødvendigvis at sengen du får er spesielt ren eller myk, men du har i allefall en seng. Hard seat kunne like gjerne vært kalt «no seat». Prisene ligger på fra i underkant av 50 yuan til rundt 500 yuan.
Jeg har personlig også tatt hurtigtoget fra Shanghai til Beijing (og tilbake igjen), og dette er noe jeg var svært fornøyd med. Du kan lese om min opplevelse her.
Buss
Finnes det verken flyplass eller toglinjer ved byen du har tenkt deg til er det godt det finnes busser. Bussene bærer preg av å ha vært brukt mye det siste tiåret og jeg ville nok ikke tatt en lengre busstur. Det er både trangt på bussene og svært vanskelig å sove. Pass på å ha god tid på busstasjonen hvis du velger å ta buss. Det kan være vanskelig å finne frem for de som ikke snakker kinesisk. Er det mange som skal med på bussen starter kampen om setene med en gang bussen ankommer plattformen. Ta med deg et kart slik at du kan vise bussjåføren hvor du skal, han vil da selge deg riktig billett. Prisene her kommer an på hvor langt du skal reise, men jeg har kjørt en del buss både i Shanghai og Beijing og aldri betalt mer enn 2 yuan per reise innad i byene.
På lengre reisevei har det nå (per 2016) blitt et såpass godt tognett i Kina at man ikke lengre bruker buss til langtransport.
Det er gode muligheter for å forflytte seg raskt om du ønsker det eller billig om du heller ønsker det i Kina.
Vær oppmerksom og selektiv når du skal kjøpe billettene og finne reisevei, så får du helt sikkert en fin reise i Kina.