Det er som regel Beijing og Shanghai det blir skrevet om når aviser, reisebøker og liknende skriver om Kina. Men byen Xian er Kinas ukjente perle, og sterkt undervurdert av de aller fleste.
Kjente monumenter, gode shoppingmuligheter og et vakkert og strukturert bysentrum gjør Xian til en av Kinas vakreste byer. Her er guiden om den kinesiske byen Xian – en by med 4,3 millioner innbyggere.
Hvis du ønsker å gå til vår «samleside» om Xian, så klikker du her. Det er en side hvor vi har veldig dyptgående informasjon om byen, publiserer egne bilder – og gir informasjon om hvilke hoteller du bør (og ikke bør…) bo på.
Kun to timers flytur vestover for Shanghai finner du byen vi prater om. Det å fly i Kina er svært enkelt, så mulighetene er veldig mange uansett hvor du er. Flyplassen i Xian mottar også enkelte internasjonale fly, men disse er i fåtall og ofte fra nabolandene.
Hotell i Xian
Søker du litt rundt på hoteller i Xian, så oppdager du raskt at du finner en del muligheter. Det du bør være obs på når du bestiller hotell i Xian er at hotellet er rangert med tre stjerner eller mer – de billighotellene i Xian er ikke akkurat veldig mye å skryte av. Historier om mugg i veggene, ingen eller få ansatte som snakker engelsk og manglende sentralisering av hotellet er noe av det som herjer på internett.
Men til tross for at enkelte hoteller i Xian ikke holder mål, så er byen i seg selv veldig vakker. Sentralt finner du både Bell Tower og Drum Tower («Gulou» på kinesisk)- to av de absolutte høydepunktene for en nysgjerrig turist. Det fine med Xian er at du ikke trenger å lete langt fra sentrum for å finne høydepunktene i byen.
Anbefaler å kjøpe hotelloppholdet hos Hotels.com.
Grunnen til det er at Hotels.com har det beste utvalget for hoteller i Kina for utlendinger. Du visste det kanskje ikke, men alle hotellene i Kina trenger en spesiell tillatelse for å ha utlendinger boende, og jeg har enda ikke funnet en bedre database enn Hotels.com for å finne «utlendingsvennlige» hoteller…
Tang Paradise – en av verdens fineste naturparker
I 2009 ble Tang Paradise kåret til verdens peneste park av et enormt naturmagasin fra USA. Og alle som har vært i denne parken vender mer enn gjerne tilbake igjen – for her har du virkelig storslått natur kombinert med renslighet og enorme naturopplevelser. Tang Paradise er noe av det beste Xian kan by på, men ligger et stykke unna sentrum.
Tingen med Tang Paradise er at det er litt dyrere å komme inn her enn på andre parker rundt om i Kina. Ankomstbilletten ligger på 90 norske kroner, men er verdt hver eneste krone dersom du bruker to eller flere timer her inne. Hovedattraksjonen er en innsjø med flere titalls fiskesorter som svømmer rundt på overflaten og setter prikken over i-en på en herlig park.
Transport i Xian
De aller fleste turister anbefales å bruke taxi som fremkomstmiddel når de er på reise i Xian. Grunnen til dette er at det er billig og effektivt – og svært få eller ingen sleipe taxisjåfører som nyter godt av å lure vestlige turister. Buss er svært billig, men er ofte overbefolket og luften i bussene er ikke mye å skryte av. I tillegg stopper de sånn cirka hvert minutt, noe som kan være veldig irriterende.
Ved lengre transport til og fra Xian anbefales det å fly. Tognettet i Kina generelt er ikke veldig godt utviklet – med unntak av høyhastighetstogene som finnes i området i og rundt Shanghai.
Xians arkitektur
Historien bak storbyen Xian er utrolig spennende. Under Ming-dynastiet ble det laget en enorm bymur som omringer hele byen – og det tar minst èn hel dag å gå rundt hele byen langs muren. Det meste av sentrum ligger innenfor byene, men den store urbaniseringen som skjer i hele Kina tillater også folk å bo utenfor byene i enorme blokker.
Alle store byer i Kina har flotte naturparker i sentrum av byene, men i Xian er disse enda mer skjult enn i Beijing og Shanghai. Byen kan kanskje virke litt mindre dressert enn de to største byene uten at det er noe særlig stygt i Xian av den grunn.
Turist i Xian
Noen ting er fint å vite som turist i Xian. Det første er vel at engelskkunnskapene i byen er preget av at turister for alvor ikke ankom byen før på slutten av 1990-tallet samt at engelskundervisningen i den kinesiske skolen er ikke-eksisterende. Politi, servitører og annet offentlig personell er som regel blottet for annet enn kinesisk.
Som turist i Xian er det altså lurt å skaffe seg en god bok og ordentlig oversikt over byen i form av kart. Ikke undervurder bruken av kart når du skal fra A til B i en taxi – tegnspråk er, som du kanskje skjønner, internasjonalt. Det er også flere hotellansatte i de største og beste hotellene som kan snakke engelsk, så ikke nøl med å be dem kontakte en taxi for så å beskrive hvor du ønsker å dra.